Hlavní obsah

Po chodnících Halabu opět teče krev civilistů. Nemají kam utéct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Halab

Kýžená úleva po letech krvavých pouličních bojů v severosyrském Halabu (Aleppo) netrvala dlouho. Ve městě, které je od roku 2012 rozděleno na čtvrti ovládané syrskou armádou a rebely, bylo tento týden prolomeno křehké příměří. V ulicích se rozhořely prudké boje, při nichž podle exilové organizace SOHR během několika dní zahynuly už téměř dvě stovky civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze syrského Halabu bezprostředně po středečních náletechVideo: Reuters

 
Článek

„Všude jsou střepiny, na zemi se válejí těla obětí, z chodníků smývají krev,“ popsal deníku The Guardian aktuální situaci v Halabu nejmenovaný obyvatel vládou kontrolované části města.

V ulicích chodí dobrovolníci, kteří nabádají civilisty, aby pokud možno nevycházeli a nesrocovali se do větších skupin. Školy, obchody i veškeré instituce jsou znovu zavřené.

Čtvrti ovládané povstalci jsou navíc pod stále silnějším tlakem ze vzduchu. V noci na čtvrtek nálet zasáhl nemocnici ve Starém městě a při útoku přišlo o život téměř třicet lidí včetně lékařů a pacientů. [celá zpráva]

K zatím poslednímu takovému útoku došlo v pátek, když při jednom z leteckých úderů byla zasažena klinika ve čtvrti Mardžá. Podle exilové organizace SOHR zemřel nejméně jeden člověk. [celá zpráva]

Na záchranáře se nestřílí nikde na světě. Jen v Sýrii

„Ve všech ostatních zemích světa platí, že se na pátrací a záchranné týmy nestřílí, tak to nařizují ženevské konvence. Ne však v Sýrii. Tady dobrovolníci sbírají části těl svých kolegů,“ popsal pouliční hrůzy Rajíd Fares, který v Halabu šéfuje improvizované civilní obraně.

Foto: ČTK/AP

Členové civilní obrany (muž v bílé helmě) jsou v povstaleckých čtvrtích Halabu prvními, kdo spolu s přeživšími zachraňují oběti z trosek.

Informace o nových bojích přicházejí v době, kdy se mají znesvářené strany dohodnout na termínu dalšího kola mírových jednání v Ženevě. Porušování domluveného klidu zbraní v Halabu tak může ukončit nejen současné velmi křehké příměří ve zbytku země, ale i samotné jednání o politickém řešení konfliktu.

Není kam utéct

Při jediném útoku barelovými bombami na tržiště zemřelo v Halabu sedm lidí. Ještě před pár lety to přitom bylo prosperující a nejlidnatější město Sýrie. Ve stejný den pak v ulicích padlo dalších třiadvacet lidí. Zraněné už ani nikdo nepočítá.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Člen civilní obrany odnáší dítě, které přežilo nálet na Staré město v Aleppu.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Obyvatelé povstalecké čtvrti al-Kalasa v Halabu po leteckém útoku

Zbídačelí obyvatelé se shodují, že nejhorší je pocit, že není kam utéct. Bezpečné útočiště v dříve téměř dvoumiliónové metropoli už roky není. Obyvatelům ale nechybí jen pocit bezpečí, ale také palivo, voda, léky a základní potraviny.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

„Na východě (města) lidé žijí v troskách. Pálí odpadky, aby se alespoň trochu zahřáli a mohli si uvařit čaj. Jak by se vypořádali s tím, kdyby boje zintenzívněly, netuším,“ popsal situaci Pawel Krzysiek z Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám