Hlavní obsah

V tureckém parlamentu se porvali kvůli zásahům proti Kurdům

– Ankara

V bitvu mezi poslanci z turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a prokurdské strany HDP přerostla ve čtvrtek diskuse o zřízení dozorčí komise, která by kontrolovala, zda bezpečnostní síly při zásazích jednají v souladu se zákonem. Informoval o tom list Hürriyet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslanci v tureckém parlamentu si vjeli do vlasůVideo: AP

 
Článek

Ke střetu došlo po vystoupení poslance HDP Ferhata Encüho, který na úvod svého projevu připomenul všechny civilní i dětské oběti zabité strážci zákona. Zmínil jak oběti nedávného ostřelování města Silopi na jihovýchodě Turecka, tak i čtyři roky starý případ náletu na Roboski na hranicích s Irákem, při němž zemřelo 34 lidí.

Během projevu poslanci vládní AKP křičeli a označili Encüho za podporovatele zakázané Kurdské strany pracujících (PKK): „Jsi vrah. Podporuješ vrahy. Jsi odporný. Jsi terorista a hájíš vrahy. Měl bys skončit ve vězení.“ Připomněli také, že pochází z hor Kandil, kde je bašta PKK.

Když nadávky přerostly ve fyzické útoky, zástupce předsedy parlamentu vyhlásil přestávku. Další zasedání se skuteční 2. května.

Přibližování legislativě EU kvůli bezvízovému styku

Poslanci projednávali zákon o zavedení dozorčí komise, která bude kontrolovat, zda bezpečnostní složky zasahují v souladu se zákonem. Zřejmě jde o úpravu, která má zákon sladit s evropskými standardy.

Foto: Reuters

Potyčka v tureckém parlamentu

Turecko požaduje umožnění bezvízového styku s EU, Brusel trvá při jeho zavedení na splnění 72 podmínek. Jde o součást širší sporné dohody mezi EU a Tureckem o řešení migrační krize, na jejímž základě dostane Turecko tři miliardy eur. Výměnou za to omezí migraci do Evropy a bude přijímat zpět všechny nelegální migranty, kteří přijdou do EU. Unie pak odveze z Turecka za každého vráceného Syřana jiného syrského uprchlíka. Osmadvacítka také slíbila obnovit přístupové rozhovory s Ankarou.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Turecko v pondělí dokončí úpravu zákonů, které jsou potřebné pro splnění kritérií EU pro zrušení vízové povinnosti. Oznámil to ve čtvrtek ministr pro záležitosti Evropské unie Volkan Bozkir. Ministr očekává, že Evropská komise doporučí zrušení víz pro Turky cestující do Evropy ve své zprávě, která bude zveřejněna příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám