Hlavní obsah

Počet obětí náletu na syrskou nemocnici stoupl ke třiceti

– Londýn/Damašek • Aktualizováno

Skoro třicet životů si vyžádal nálet syrského letectva na nemocnici ve městě Halab (Aleppo) na severozápadě země. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR. OSN navíc varovala, že sílící boje v zemi ohrožují příměří. Spojené národy proto naléhají na USA a Rusko, aby příměří udržely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky náletu na HalabVideo: AP

 
Článek

Nálet mělo letectvo provést před středeční půlnocí. Čas útoku potvrdili záchranáři z organizace Bílé helmy. Po úderu byla nemocnice podle katarské televize Al-Džazíra zničena. SOHR postupně zvýšila počet obětí z původních 20 na 27.

„Lékaři bez hranic podporovaná nemocnice v Halabu je zničena, nejméně čtrnáct pacientů a zdravotníků zemřelo, očekává se, že počet obětí poroste,” uvedla organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Podle jejích informací zemřeli tři lékaři včetně jednoho z posledních pediatrů, který v rebely ovládaném městě zůstával.

„Tento ničivý útok zlikvidoval nemocnici, která byla pro Halab extrémně důležitá. Bylo to hlavní spádové středisko pro dětské pacienty v oblasti. Proč toto krveprolití neodsoudí někdo z lidí, kteří mají možnost a povinnost ho zastavit?“ uvedla vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii Muskilda Zancadová.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Vybombardovaná nemocnice v Aleppu

MSF přímý útok na nemocnici odsoudili. Poloha nemocnice Al-Kuds ve čtvrti Sukkarí, kterou ovládá opozice, je přitom dobře známá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské letectvo podniklo nálet na nemocnici v HalabuVideo: AP

„Byl to letecký útok dvěma raketami, těžkými raketami při ruském útoku,” řekl BBC místní aktivista Zuhair. Podle něj se po útoku zřítila i nedaleká pětipatrová budova. Podle místních útočila ruská nebo syrská letadla, ale potvrzeno to není.

Katarská stanice Al-Džazíra tvrdí, že záchranáři se ještě v noci snažili vyprostit těla z trosek a svědci viděli spálená těla obětí. Mezi nimi jsou i tři děti.

Útoky syrských sil ohrožují příměří

Hlavní vyjednavač syrské opozice na ženevských rozhovorech Muhammad Alúš obvinil vládu prezidenta Bašára Asada, že podnikla na nemocnici vražedné nálety. Poslední násilí ze strany vládních sil ukazuje, že „prostředí není vhodné pro jakoukoli politickou činnost“, řekl agentuře AP.

Nálet označil za další z válečných zločinů Asadovy vlády a dal najevo, že se nedá se strůjci útoku jednat: „Kdokoli, kdo podnikl tyto masakry, potřebuje stanout před válečným tribunálem a soudem, který ho bude soudit za jeho zločiny. Nepotřebuje vyjednávací stůl.“

Vyjednavač OSN Staffan da Mistura informoval Radu Bezpečnosti OSN, že mírové rozhovory v Ženevě jsou ohrožené. Shodují se na tom obě strany. „Opravdu se bojím, že eroze příměří může zničit konsensus na politickém řešení, kterého bylo opatrně dosaženo během loňského roku. Nyní vidím, že se strany vracejí k jazyku vojenského řešení. Musíme zajistit, že to nebudou vidět jako možnost,“ řekl De Mistura agentuře AP.

De Mistura dodal, že za posledních 48 hodin byl každých 25 minut zabit jeden Syřan a každých 13 minut jeden zraněn.

SOHR ve čtvrtek uvedl, že 49 civilistů zemřelo v minulých šesti dnech při útocích povstalců na vládou kontrolované části Halabu. Při útocích syrské armády podle SOHR přišlo za stejnou dobu o život 84 civilistů.

V minulém týdnu bylo při útocích v Halabu zničeno několik dalších zdravotnických zařízení. Zemřelo při nich pět záchranářů ze Syrské civilní obrany, uvedli Lékaři bez hranic.

Vyjednavač vyzval USA a Rusko, aby obě země spolupracovaly na dosažení míru v Sýrii. Dodal, že do července se uskuteční ještě jedno nebo dvě kola mírových rozhovorů. Zdůraznil, že mezi oběma stranami jsou zatím rozdíly v klíčových tématech, ale že v určitých oblastech došlo k posunu, jaký tu dříve nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky středečního náletu na předměstí HalabuVideo: Reuters

Nejtvrdší střety probíhají na severu Sýrie, zejména u Halabu. Situace je tam velmi komplikovaná, část města drží vládní jednotky, určitou oblast města má pod kontrolou opozice, jejíž část ale spolupracuje s Frontou an-Nusra napojenou na Al-Káidu. Té se přitom příměří netýká. U města působí i teroristický Islámský stát.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: OSN, Novinky

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám