Hlavní obsah

Islámský stát přišel loni skoro o třetinu příjmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Radikální organizace Islámský stát (IS) loni přišla o skoro třetinu svých příjmů z prodeje ropy a výběru daní, tedy víceméně úměrně tomu, jak těžbu narušují letecké útoky a jak islamisté ztrácejí území. Podle agentury Reuters to ve své zprávě uvedlo poradenské a analytické středisko IHS.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu

Článek

V březnu dosahoval měsíční příjem IS 56 miliónů dolarů (1,3 miliardy Kč), zatímco v polovině loňského roku to bylo 80 miliónů dolarů (1,9 miliardy Kč).

Zhruba polovina příjmu IS pochází z daní a konfiskací majetku, 43 procent z prodeje ropy a zbytek z pašování drog, prodeje elektřiny a obdržených darů, píše se ve zprávě.

Islámský stát přišel od poloviny roku 2014 zhruba o 22 procent území, zatímco počet obyvatel v jím ovládaných oblastech klesl z devíti miliónů na zhruba šest miliónů. Denní těžba ropy v důsledku náletů spojenců klesla z 33 000 na 21 000 barelů.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Podle IHS je Islámský stát stále ještě v regionu mocný, ale z hlediska jeho dlouhodobého přežití představují vypočtené ztráty významnou překážku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám