Hlavní obsah

V Sýrii sílí boje u Látakíje

– Damašek

Syrští povstalci zahájili v pondělí další útok proti vládním jednotkám v provincii Látakíja. Podle íránské tiskové agentury ABNA se bojuje o město Kabani na severu provincie. Syrská armáda údajně útok odrazila a postupuje k městu.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci syrské Fronty an-Nusra

Článek

ABNA uvedla, že přísun posil na straně povstalců vedl syrskou armádu k tomu, aby zahájila útok na město Kabani. Na frontu se vrátila 103. brigáda.

Jednotky Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu v Látakíji posílily další skupiny včetně umírněných povstalců. Má jít o jednotky z koalice umírněných i radikálních islamistických skupin Harakat Ahrár aš-Šám a z jednotky Svobodné syrské armády Jestřábů al-Gháb. Podle ruského webu Sputnik šlo o 150 lidí, ABNA uvedla, že mezi nimi byli i příslušníci protivládní 1. pobřežní divize. Právě její příslušníci zabili loni ruského pilota sestřeleného suchoje.

Porušování příměří

Povstalecké skupiny již dříve oznámily, že zahajují novou bitvu proti vládním silám. Jde prý o odpověď na porušování příměří ze strany Damašku. Není ale jasné, zda poslední útok s jejich výhrůžkami souvisí.

V oblasti se bojuje už několik dní, syrská armáda tam odrazila už minulou neděli 10. dubna útok An-Nusry, uvedl ruský web RT. TASS 13. dubna uvedl, že Fronta an-Nusra útočila i v provinciích Halab a Homs. Při ostřelování vesnice v Homsu zabila sedm civilistů a zranila dalších 27.

Nálety vládních letounů v provincii Homs mezitím usmrtily čtyři osoby. Počet obětí ale nejspíš ještě vzroste, protože množství lidí bylo zraněno těžce, informovali opoziční aktivisté z opoziční exilové organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Střety ohrožují mírová jednání

Střetů na západě Sýrie v posledních dnech přibylo. Ohrožují příměří uzavřené na konci února. To se nevztahuje na radikály z hnutí Islámský stát a Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Složitější je situace v případě Fronty an-Nusra, se kterou některé opoziční skupiny spolupracují a všichni jsou zastoupeni v zastřešujících skupinách. Mnozí bojovníci ale mezi jednotlivými skupinami přecházejí.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Příměří souvisí s mírovými rozhovory v Ženevě mezi syrskou vládou a opozicí. Podle posledních informací se ale jednání dostala téměř do slepé uličky kvůli neústupnosti Damašku, který odmítá jednat o budoucnosti prezidenta Bašára Asada; toho přitom jako účastníka politického řešení syrské krize odmítá opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám