Hlavní obsah

Asadova armáda s ruským letectvem připravují rozhodující útok na Halab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Armáda režimu syrského prezidenta Bašára Asada spolu s ruským letectvem připravují rozhodující ofenzivu k osvobození severosyrského Halabu (Aleppa). Oznámil to v neděli syrský premiér Vaíl Halkí, který se sešel s ruskými poslanci.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Civilisté v dešti v halabské čtvrti Sajf ad-Dawla držené rebely

Článek

Z okolí Halabu jsou v těchto dnech hlášeny prudké boje s islámskými radikály. Halab byl před válkou průmyslovým střediskem Sýrie a také jejím největším městem.

"Spolu s ruskými partnery připravujeme operaci k osvobození Halabu a zastavení všech nelegálních skupin, které se nepřipojily k příměří, nebo ho porušily," řekl podle médií Halkí.

Umírali bojovníci na obou stranách

Organizace syrských ochránců lidských práv SOHR v neděli oznámila, že za posledních 24 hodin v provincii Halab zemřelo 19 členů fronty An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, a 16 bojovníků loajálních Damašku.

"Na několika frontách vypukly po (sobotní) půlnoci prudké boje" na jihu provincie Halab, oznámila SOHR. Po boku syrských vojáků tam bojují údajně také členové libanonského šíitského Hizballáhu a provládních milic. Prudké boje SOHR hlásí také v okolí provinčního střediska Halabu.

V Sýrii platí od konce února příměří, které se ale netýká teroristických skupin, jako je An-Nusra nebo Islámský stát (IS).

Rusko se do konfliktu zapojilo se svou armádou loni v září. Letos v březnu sice oznámilo částečné stažení kontingentu, Moskva si ale v Sýrii ponechala část letectva, které syrské jednotky stále podporuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám