Hlavní obsah

V Sýrii po 3,5 letech propustili Američana, USA přes českou ambasádu hledají další zmizelé

Syrské úřady propustily ze zajetí amerického fotografa, uvedl v pátek podle NBC mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby bez dalších podrobností. Podle agentury AP jde o Kevina Patricka Dawese, který zmizel v Sýrii v říjnu 2012.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Portrét pohřešovaného Kevina Patricka Dawese vydaný v roce 2012 FBI

Článek

„Potvrzujeme a vítáme zprávu, podle níž syrské úřady osvobodily amerického občana," sdělil Kirby.

Agentura AP napsala, že syrským úřadům rukojmího předalo Rusko.

Propuštění třiatřicetiletého Dawese ze San Diega předcházelo několik měsíců vyjednávání, oznámil list The Washington Post. Podle něj nedávno mohl fotograf telefonicky hovořit s rodinou a dostal také balíčky, což bylo znamení, že se chystá jeho propuštění.

Fotograf, aktivista nebo bojovník? 

Kirby přijel do Sýrie z Turecka září 2012. V té době na Twitteru retweetoval zprávy o vzbouřencích bojujících proti vládě prezidenta Bašára Asada a o možných zločinech režimu.

Poslední retweet byl z 2. října 2012 o tom, že Asadovy síly unášejí civilisty.

Podle časopisu Vanity Fair zadrželi Američana vládní vojáci a skončil ve věznici pro politické vězně.

FBI Dawese popsala jeho fotografa na volné noze, webu NPR ale před odjezdem do Sýrie poskytl rozhovor, kde uvedl, že před tím odjel jako humanitární pracovník do Libye, kde se pak ale zapojil do bojů proti Muammarovi Kaddáfímu v jedné z místních milicí.

Úloha českého velvyslanectví 

Americké zájmy v Sýrii zastupuje už několik let české velvyslanectví. Kirby podle ČTK řekl, že jeho prostřednictvím USA stále zjišťují osud Austina Tice a dalších amerických občanů pohřešovaných v Sýrii. Tice je z Texasu, je fotograf a v Sýrii zmizel v srpnu 2012. Měsíc po únosu se objevil na videu se zavázanýma očima a v doprovodu ozbrojených mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám