Hlavní obsah

Vlna atentátů zasáhla Irák, v březnu si vyžádaly 1119 mrtvých

Bagdád
Aktualizováno

Na třicet obětí si vyžádala v pondělí série atentátů v Iráku, uvedla agentura AP. Dalších šedesát lidí při nich bylo zraněno. K části atentátů se přihlásil Islámský stát. Mířily na šíity a bezpečnostní složky. Některé byly spáchány i na relativně klidném jihu Iráku včetně Basry. Pokračuje tak vlna atentátů, která si v březnu vyžádala 1119 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku v BasřeVideo: Reuters

 
Článek

Nejkrvavější byl atentát v provincii Dhíkár, kde se sebevražedný atentátník odpálil v restauraci, kam chodili příslušníci šíitských milicí. Zabil nejméně 14 lidí a 27 dalších zranil. Restaurace ležela na hlavní silnici spojující Bagdád s jižními provinciemi.

Ve stejné době se odpálil sebevražedný atentátník v automobilu plném výbušnin v ropném centru Basra, při výbuchu zahynulo pět lidí a deset osob bylo zraněno. Exploze byla tak silná, že poškodila třicet aut.

Foto: Essam Al-sudani, Reuters

Lidé na místě atentátu v Basře

Jeden ze sebevražedných útočníků si vybral za cíl kontrolní stanoviště irácké policie a armády na severu metropole Bagdádu. Najel do něj autem plným výbušnin, přičemž zabil šest vojáků a zranil třináct dalších.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný atentátník najel autem s výbušninami do kontrolního stanoviště u BagdáduVideo: AP

Další dva sebevrazi zaútočili severně od hlavního města na členy provládních polovojenských jednotek. V Mišádě severně od Bagdádu se sebevražedný atentátník v autě odpálil před velitelstvím milic. Výbuch zabil čtyři vojáky a zranil deset dalších.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Iráčtí vojáci na místě atentátu na kontrolní stanoviště v Bagdádu

Eskalace násilí

Začátek dubna potvrzuje, že násilí v zemi roste, v březnu si podle OSN vyžádalo 1119 mrtvých a 1531 zraněných, civilistů zahynulo 575, takže tvoří polovinu obětí. V únoru přitom podle mise OSN v Iráku UNAMI zemřelo při atentátech a dalších útocích „jen” 670 osob, přičemž 1290 jich bylo zraněno. Březnová čísla jsou horší než lednová, kdy mělo násilí 830 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám