Hlavní obsah

Bývalá žena vůdce Islámského státu Bagdádího prý chce do Evropy

Stockholm

Bývalá manželka vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího chce přesídlit do Evropy, aby tam mohla svobodně žít. Bakrova žena Sadža Dulajmíová to řekla v rozhovoru se švédským bulvárním listem Expressen. Rozhovor byl pořízen na neupřesněném místě na libanonsko-syrské hranici.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce IS Abú Bakr Bagdádí

Článek

Dulajmíová má s nejhledanějším mužem světa sedmiletou dceru Hagar. V listopadu 2014 byla zadržena na hraničním přechodu se Sýrií, když cestovala s dětmi. Byla mezi nimi holčička, u níž testy DNA prokázaly, že je Bagdádího dcerou. Dulajmíová byla za vůdce islamistů provdaná před osmi lety a jejich manželství trvalo údajně jen krátce.

Úžasný otec, ale nemilovala jsem ho

„Vdala jsem se za normálního člověka, přednášel na univerzitě, byl to rodinný typ,” řekla v nynějším rozhovoru. Nebyla prý jedinou manželkou, protože Bagdádí už jednu ženu měl. „Chodil do práce a vracel se domů k rodině. Byl úžasný, ideální otec. Byl to učitel a víte, jací jsou učitelé. Věděl lépe, jak jednat s dětmi než s jejich matkou,” řekla Dulajmíová.

S ní ale prý Bagdádí moc nemluvil. „Byl tajemný,” řekla. Obtížné pro ni bylo prý i to, že byla druhou ženou. „Pro dvě ženy je těžké žít pohromadě,” řekla. Svazek prý skončil před sedmi lety a Dulajmíová od Bagdádího uprchla, když otěhotněla. „Nebyla jsem šťastná,” řekla. Nemilovala ho prý a důkazem toho je fakt, že utekla.

Chci, aby dcera studovala, nemůže za svého otce

Snažil se ji prý marně získat několikrát zpět, naposledy s ním mluvila v roce 2009. Teď má strach o dceru a doufá, že se jí podaří zajistit jí vzdělání v cizině. „Ona teď trpí, na jejích bedrech je neštěstí celého světa,” řekla o dceři osmadvacetiletá Dulajmíová. Sní prý o tom, že se jí podaří dostat se do Evropy a že tam dcera začne chodit do školy. „Chci žít v nějaké evropské, ne arabské zemi. Chci, aby mé děti chodily do školy, i když jejich matka byla provdaná za teroristu abú Bakra Bagdádího. Jakou vinu na tom nesou děti?” ptá se Dulajmíová.

Nehodlá prý stále pykat za to, že žila s Bagdádím. „V čem jsem se provinila, když jsem se za něj v roce 2008 vdala? Jsme rozvedení, opustila jsem ho já, ne naopak. Prošla jsem si mnohým a trpěla ve vězení. Teď se chci usadit. Kdybych zůstala s ním, žila bych si jako princezna. Měla bych spoustu peněz, ale já peníze nechci. Chci žít svobodně jako každý jiný,” sdělila žena, který byla v Libanonu v roce 2014 zatčena a propuštěna před několika měsíci.

Vzala si ho, když ovdověla

Do Libanonu přijela s více dětmi. Než si vzala Bagdádího, už byla jednou vdaná – byla manželkou Iráčana z osobní stráže bývalého prezidenta Saddáma Husajna. S ním měla dvojčata, a když ovdověla, provdala se podruhé na radu svého otce za Bagdádího.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Bagdádí v minulosti bojoval v řadách teroristické organizace Al-Káida, nyní je považován za hlavu IS a Spojené státy na něj vypsaly odměnu deset miliónů dolarů (240 miliónů Kč). Po rozchodu s Bagdádím se Dulajmíová vdala potřetí, tentokrát za Palestince, s nímž má další dítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce Islámského státu se prý ukryl v Libyi

Vůdce radikálů z Islámského státu abú Bakr Bagdádí uprchl do Libye poté, co se štěstím přežil nálet v Iráku. S odkazem na nejmenovaný zdroj v Libyi to napsala...

Výběr článků

Načítám