Hlavní obsah

Při náletu dronu zahynul vysoký velitel Islámského státu

Londýn

Při středečním útoku bezpilotního letadla byl u syrské Rakky zabit vysoký velitel Islámského státu (IS) Tunisan abú Hidžá, který měl převzít obranu provincie Halab. O jeho smrti informoval ve čtvrtek ředitel exilové monitorovací organizace SOHR Ramí Abdal Rahmán. Jde o nejvyššího velitele IS zabitého během několika posledních týdnů.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Článek

Podle Rahmána se stal ve středu večer zřejmě obětí útoku bezpilotního letounu Američany vedené koalice. U Rakky byl zasažen automobil, ve kterém jel.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rahmán komentoval úspěšnou akci slovy: „Vedení IS je oslabeno, bez infiltrace by nebylo možné povést tyto zabijácké akce.” Podle něj „je jasné, že Rusko a Spojené státy koordinují svůj boj proti IS“.

IS pod tlakem

Tunisan se do Sýrie podle Rahmána přesunul o 24 hodin dříve z Iráku na základě rozkazu abú Bakra Bagdádího, který ho pověřil řízením bojů u Halabu na severu Sýrie. Islámský stát čelí u Halabu silnému tlaku milicí Syrských demokratických sil, které vedou Kurdové a jsou podporovány Američany. Hrozí mu, že bude vytlačen.

„Boje, které jsou urputné poslední čtyři pět dnů, mohou vést k vyhnání IS z oblasti a jeho zatlačení na východ do provincie Rakka,“ dodal Rahmán.

Vysoký představitel Pentagonu řekl tento týden, že Islámský stát prohrává boj proti Američany vedené koalici v Sýrii i v Iráku, i když pokračuje v útocích v cizině.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Podle velitele iráckých protiteroristických jednotek jsou vojáci asi kilometr od centra města Hít, jež leží 130 kilometrů západně od Bagdádu. Dobytí Hítu by odsunulo pozice IS dál na západ k syrské hranici a přerušilo by jeho spojení s městem Sámarra, ležícím východně od Hítu.

Reklama

Výběr článků

Načítám