Hlavní obsah

Dva údery Islámskému státu: Syřané zřejmě dobyli Palmýru, Američané zabili ministra financí

Washington/Damašek
Aktualizováno

Hnutí Islámský stát utrpělo dvě významné ztráty. V pátek jeho ozbrojence po tvrdých bojích údajně vyhnaly syrské jednotky ze strategického města Tadmor, u kterého leží starověká pevnost Palmýra. Americká televize NBC s odvoláním na zdroje v Pentagonu pak oznámila, že při americkém leteckém útoku v Sýrii zahynul druhý nejvyšší velitel IS, který vykonával funkci ministra financí.

Foto: Sana, Reuters

Jednotky věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi shromážděné u palácového komplexu na západním okraji Palmýry

Článek

O dobytí Palmýry informovala agentura AFP s odvoláním na syrské zdroje. Pokud by se zpráva potvrdila, byl by to největší úspěch syrské armády od loňského podzimu, kdy se do bombardování teroristických cílů v Sýrii zapojilo Rusko.

Boje na předměstí Palmýry zuří od počátku března, kdy se armáda rozhodla město dobýt. Oddíly syrské armády se podle agentury AP ve čtvrtek krátce dostaly až do města, ale byly postupně vytlačeny zpět. Nyní se bojuje o přístupy do Palmýry a syrská armáda dokončuje obklíčení.

Foto: Sana, Reuters

Voják syrské armády při ofenzívě, která má za cíl dobýt zpět strategickou Palmýru

Islámský stát Palmýru ovládal od loňského května. Město má strategickou polohu a kontroluje východní přístupy do nejdůležitějších oblastí Sýrie, které ovládají teroristé. Z Palmýry se ozývají výstřely z těžkých zbraní a exploze min, bojovníci IS odpálili několik automobilů naložených výbušninami. Nad městem přelétávají desítky bojových letounů.

Foto: Sana, Reuters

Syrské vládní jednotky dobyly oblast u Palmýry

Palmýra je zahrnuta do seznamu světového dědictví UNESCO, ve starověku byla významnou zastávkou na trase karavan. V současnosti leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště. IS archeologickou lokalitu zaminoval a zničil dva chrámy: Belův a Baal-Šaminův.

Dvojka IS zahynula při náletu

Americké zdroje mezitím uvedly, že při náletu zemřel vysoký představitel velení IS. Agentura AFP velitele identifikovala jako Abdara Rahmána Kadúlího a potvrdila, že jde o druhou nejvýše postavenou osobu ve strukturách IS.

Americký ministr obrany Ashton Carter na tiskové konferenci ve Washingtonu označil usmrceného teroristu za Hadžiho Imáma a řekl, že muž vykonával funkci ministra financí IS. Podle AFP jde o bojovou přezdívku Kadúlího. Jeho smrt podle Cartera omezí schopnost IS organizovat bojové operace v Sýrii a Iráku a verbovat nové bojovníky.

Podle dostupných informací byl Kadúlí členem irácké odnože teroristické organizace Al-Káida a v roce 2012 se připojil k Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL), dnešnímu IS. Loni v květnu za informace o jeho úkrytu Spojené státy vypsaly odměnu sedm miliónů dolarů.

Kadúlí byl podle NBC zabit ve východosyrském městě Rakka, považovaném za centrum islamistů v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám