Hlavní obsah

Nálety na Rakku si vyžádaly nejméně 39 mrtvých

Bejrút

Nejméně 39 mrtvých a desítky zraněných, většinou civilistů, si vyžádaly nálety na syrské město Rakka, označované za hlavní město Islámského státu, oznámila podle zahraničních agentur exilová syrská monitorovací skupina SOHR se sídlem v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle SOHR zasáhly vzdušné údery cíle v několika oblastech města, které od roku 2013 okupují radikálové z IS. Skupina původně uvedla, že zabito bylo 19 lidí a kolem 60 utrpělo zranění, později bilanci obětí zvýšila. Místní koordinační výbory upřesnily, že nálety provedly stroje syrského vládního letectva.

SOHR i koordinační výbory upřesnily, že bomby zasáhly oblast u nemocnice a bývalé armádní základny v Rakce i některá předměstí.

V Sýrii trvá od konce února příměří, v Ženevě se mezitím jedná o řešeních pětiletého konfliktu v zemi. Ženevských rozhovorů se účastní zástupci syrského režimu a syrské opozice, zprostředkovává je zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Zatím ale jednání žádný průlom nepřinesla.

Program rozhovorů, jejichž první kolo proběhlo v lednu a druhé začalo 14. března, stanoví prosincová rezoluce OSN. Podle ní se má dohodnout přechodná vláda, která vyjedná změnu ústavy a připraví do 18 měsíců volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám