Hlavní obsah

Erdogan vyzval parlament k rozšíření definice terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu vyzval parlament, aby co nejrychleji schválil úpravy trestního zákona, aby bylo možné stíhat nejen pachatele zločinů, jako byl nedělní krvavý atentát v Ankaře, ale i ty, kdo útočníky podporují. V této souvislosti se vyslovil pro rozšíření definice terorismu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Musíme urychleně dořešit otázku imunity," prohlásil podle agentury AFP Erdogan v projevu. Prezident chce, aby se definice teroristických zločinů vztahovala i na komplice teroristů, včetně politiků či novinářů.

Nedělní bombový útok v centru turecké metropole si vyžádal 37 mrtvých a na 70 zraněných. Prezident ještě ten den večer slíbil "srazit terorismus na kolena". Řekl rovněž, že by Turecko mělo nově definovat výraz terorismus.

Zátah proti podezřelým Kurdům

Turecké bezpečnostní síly po atentátu zahájily v zemi rozsáhlou protiteroristickou operaci. Podle zprávy státní agentury Anadolu už zadržely přinejmenším 47 podezřelých osob.

V Istanbulu policie za podpory vrtulníků podle agentury pozatýkala na dvě desítky lidí, kteří jsou podezřelí z napojení na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ředitelství protiteroristického úřadu největšího tureckého města sdělilo, že mezi zadrženými jsou i právníci. Rozsáhlé zátahy proti PKK a jejímu mládežnickému křídlu policie provedla i v provinciích, mezi zatčenými byli i studenti a předák opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP).

K odpovědnosti za krvavý atentát v turecké metropoli, kde exploze nálože v autě připravila o život 37 lidí a dalších 70 zranila, se nikdo nepřihlásil. Úřady ale jako v obdobných předchozích útocích z odpovědnosti viní kurdské radikály v čele s PKK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám