Hlavní obsah

Rusové se stahují ze Sýrie, odlétla první letadla

Moskva/Damašek
Aktualizováno

Ruské letecké síly v Sýrii zahájily v úterý stahování ze Sýrie, jak jim to nařídil ministr obrany Sergej Šojgu na základě rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina. Technický personál nakládá vybavení do transportních letadel. Ruské stroje jsou nasazeny v Sýrii od konce září 2015. Náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov nicméně vzkázal, že nálety budou pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská bojová letadla se začala stahovat ze SýrieVideo: AP

 
Článek

První letadla v úterý dopoledne odlétla, uvedla agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu ruského ministerstva obrany. Dopravní letoun Tu-154 vedl skupinu moderních víceúčelových stíhacích bombardérů Suchoj Su-34, které zamířily zpátky do Ruska.

Již předtím Moskva potvrdila, že probíhají přípravy na stahování. „Technický personál letecké základny začal připravovat letadla pro dlouhý přelet na základny v Ruské federaci. Nakládá vybavení a materiálně-technické zabezpečení do vojenských transportních letadel,“ stojí v prohlášení ministerstva obrany citovaném agenturou TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na ruské piloty vracející se ze Sýrie čekalo po příletu slavnostní uvítání Video: Reuters

Bojová letadla ze základny Hmejmím u Látakíje přelétají na domovské základny v Rusku, kde jsou trvale dislokována. Doprovázejí je transportní stroje, protože některá letiště jsou vzdálená až 5000 kilometrů. V Rusku je čeká několik mezipřistání, kde doplní palivo a podrobí se kontrole.

Rusko si ale v Sýrii ponechá letecké kontrolní středisko, které bude zapojeno do monitorování příměří mezi syrskými vládními silami a povstalci. Náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov podle BBC navíc podotkl, že nálety na vybrané cíle budou pokračovat, protože je prý zatím předčasné mluvit o porážce terorismu.  

Putin: Splnili jsme úkol

Rozhodnutí o částečném stažení bylo učiněno v pondělí, kdy začala mírová jednání v Ženevě, která mají ukončit pět let dlouhou občanskou válku v Sýrii. Podle TASS se na něm dohodly Moskva a Damašek. Putin zdůraznil v telefonátu se syrským prezidentem Bašárem Asadem, že se ke stažení přistoupilo díky tomu, že ruské uskupení splnilo většinu úkolů. [celá zpráva]

Asad podle pondělního vyjádření ocitovaného syrskou tiskovou agenturou SANA se stažením souhlasil: „Po úspěších dosažených Syrskou arabskou armádou ve spolupráci s ruským letectvem v boji s terorismem a při obnovně bezpečnosti a stability mnoha oblastí v Sýrii se syrská a ruská strana během telefonického rozhovoru prezidentů Bašára Asada a Vladimira Putina shodly na snížení ruských leteckých sil v Sýrii.“

Asad současně zdůraznil, že Sýrie je připravena zahájit politický proces řešení krize, jak nejrychleji to půjde.

Pro Spojené státy bylo rozhodnutí o stažení překvapením, uvedl TASS s odvoláním na server Politico.

Anketa

Pomohla ruská intervence v Sýrii rozjezdu jednání o míru?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 4701 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám