Hlavní obsah

Rusko chce prohloubit spolupráci s USA při bojích s IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí oznámil podle agentury Interfax, že Rusko chce se Spojenými státy koordinovat vojenský postup proti baště radikálního hnutí Islámský stát (IS) v provincii Rakka. Oznámil to v den, kdy začínají v Ženevě další jednání o řešení syrské krize.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Článek

„Jsme připraveni koordinovat naše kroky s Američany, protože Rakka je ve východní části Sýrie a americká koalice působí hlavně tam,” řekl Lavrov.

Prohlásil také, že asi není tajemstvím, že USA navrhovaly rozdělení oblastí působení v Sýrii. Ruské letectvo se mělo zaměřit na osvobození historické Palmýry, to americké pak mělo s podporou ruského osvobodit Rakku.

Dělící linii měla vytvořit řeka Eufrat, což je jistý problém, protože právě na řece leží jediná významná města na východě Sýrie, ať už je to Rakka nebo Dajr az-Zaur.

Koalice vedená Spojenými státy bojuje v Sýrii od roku 2014 a zaměřuje se tam na pozice radikálů na severovýchodě země. Rusko je v Sýrii od loňska a bojuje převážně o lokality na severu a západě Sýrie. Bombardovalo ale také most u Rakky.

Od 26. února v zemi platí příměří, které se nevztahuje na IS ani na frontu An-Nusra, jež se hlásí k Al-Káidě. An-Nusra podle Reuters zneužívá zastavení bojů a snaží se ovládnout lokality, které v Idlibu měly zatím pod kontrolou skupiny hlásící se k umírněné opozici ze Syrské svobodné armády (FSA).[celá zpráva]

Příměří, nebo ještě brutálnější války

Jedinou alternativou k diplomatickému řešení syrské krize je další válka, která by ale byla ještě horší než ta dosavadní, řekl v pondělí na úvod obnovených mírových rozhovorů o Sýrii jejich koordinátor a zmocněnec OSN Staffan de Mistura.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prohlásil, že za nejdůležitější považuje dospět k dohodě o politickém předání moci. Jediný známý „plán B”, tedy alternativa k této snaze, je podle něj návrat k válce, která by byla ještě horší než dosavadní boje.

Druhé kolo ženevských rozhovorů má trvat maximálně deset dní a vyjádřit se v něm prý budou moci zástupci „všech Syřanů”. De Mistura očekává, že se podaří dospět alespoň k orientačním bodům dalšího postupu v Sýrii. Počítá ještě s třetím kolem rozhovorů, které by se mohlo konat po určité pauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám