Hlavní obsah

Počet obětí atentátu v Ankaře stoupl, Turecko z něj viní Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Počet obětí nedělního bombového útoku v Ankaře vzrostl na 37, oznámil v pondělí na tiskové konferenci turecký ministr zdravotnictví Mehmet Müezzinoglu. Dalších 125 osob bylo zraněno. Úřady z činu podezřívají separatisty ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), její zástupci však atentát v neděli odsoudili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Ankary těsně po výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

Müezzinoglu podle listu Hürriyet zdůraznil, že počet obětí stoupl o tři. Nejméně jednou z obětí je atentátník.

Upřesnil, že třicet osob zemřelo na místě nedělního atentátu a čtyři cestou do nemocnice. Zbylí pak v nemocnici. Dodal, že v deseti nemocnicích zůstává 70 osob, z nichž 19 je v kritickém stavu. Sedm jich bylo operováno. [celá zpráva]

Počet obětí je vysoký, protože na nedaleké zastávce čekalo hodně lidí.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Dogana Asika vymrštila exploze z autobus

Ministr vnitra Efkan Ala potvrdil, že explozi v centru u Güvenparku u metropole způsobil automobil naložený výbušninami, což odpovídá svědectvím. „V autobusu bylo asi 40 lidí, když zpomalil, projelo kolem nás auto a ozvala se rána, jak explodovalo,“ řekl podle Fox News 28letý Dogan Asik, který jel autobusem a při atentátu utrpěl zranění v obličeji a na paži.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení uvedl, že se „Turecko stalo terčem teroristických útoků kvůli nestabilitě v oblasti“. Podle něj ale nezastaví odhodlání země bojovat proti terorismu, naopak ji posílí.

Foto: Selahattin Sonmez, ČTK/AP

Poničené auto za vyhořelým autobusem v Ankaře

K výbuchu, ke kterému došlo v 18:40 (17:40) se zatím nikdo nepřihlásil. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že vláda má poznatky o možných útočnících k dispozici, ale zatím je nechce veřejnosti sdělovat. Turecká média citovala nejmenované vládní představitele, podle nichž zatím vše ukazuje na to, že za útokem mohla stát PKK či kurdští radikálové ze Sýrie. Podle tureckých úřadů útok na zastávce Bulvari naplánovali dva radikální Kurdové, uvedla televize Fox News.

Na útoku v Ankaře se podílela žena, která byla členkou kurdské strany PKK, oznámil agentura Reuters. Úřady nařídily zákaz vycházení ve městě Sirnak.

Foto: Selahattin Sonmez, ČTK/AP

Hasiči hasí auto, které bylo použito při atentátu v Turecku

Nálety na Kurdistán

Turecko podniklo v odvetu za atentát nálety na pozice Kurdské strany pracujících. Podle agentury Anadolu devět stíhacích bombardérů F-16 a čtyři dva F-4 Phantomy bombardovaly 18 postavení jednotek Kurdské strany pracujících v sousedním iráckém Kurdistánu, především základny v horách Kandil.

Turecké úřady také zadržely desítky podezřelých Kurdů ve městě Adana na jihu zem.

Útok se čekal

Dva dny před atentátem americké velvyslanectví v Ankaře varovalo americké občany před možným atentátem u tureckých vládních budov, ale uvádělo jinou čtvrť. Hrozby se objevovaly na sociálních sítích a turecké úřady je potvrdily jako reálné.

Nedělní útok je už třetí velký v Ankaře od podzimu loňského roku. První spáchal 10. října islámský stát a vyžádal si 103 oběti z řad účastníků mírové manifestace, mezi nimiž převažovali zastánci levice a Kurdové. Při atentátu na vojenský autobus zahynulo 17. února 29 osob. [celá zpráva]

Turecko z něj nejprve obvinilo syrské kurdské milice YPG, což se nepotvrdilo. Pak se k němu přihlásila odštěpená frakce PKK Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). [celá zpráva]

Prokurdská Demokratická lidová strana (HDP) považovaná tureckými úřady za spojence PKK atentát odsoudila.

Reklama

Výběr článků

Načítám