Hlavní obsah

Islámský stát se stáhl z Rutby, rozsáhlá území ztratil i v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Bagdád

Islámský stát (IS) se stáhl z města Rutba na západě Iráku blíže k syrským hranicím. Oznámil to irácký generál. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho utrpěl IS v posledních týdnech těžké rány a ztratil rozsáhlá území. Řekl to v neděli na jednání v Paříži o syrské krizi.

Foto: Reuters

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil míjejí sídlo provinční vlády v Ramádí.

Článek

„Jen v Sýrii za poslední tři týdny Daíš (arabský akronym Islámského státu) ztratil (území o rozloze) 3000 kilometrů čtverečných a 600 bojovníků,“ řekl podle agentury AFP. ”Tlak na něj se bude ještě stupňovat,” dodal americký ministr. Neuvedl, jak velké oblasti IS ztratil v Iráku.

Bojovníci IS se stáhli z města Rutba na západě Iráku. V neděli to řekl irácký generál agentuře AFP s tím, že IS se z Rutby stáhl ještě blíž k hranicí se Sýrií do Káimu: „Lidé z IS se začali stahovat v noci a do rána odešli, Rutba je nyní svobodná.”

Stažení potvrdil starosta města, podle nějž v Rutbě už žádní bojovníci IS nejsou: „Je to důsledek ztrát, které utrpěli v provincii Anbár, a hlavě toho, že bylo zpět dobyto město Ramádí a jeho okolí.”

Irácká armáda Ramádí ovládla koncem loňského roku a plnou kontrolu nad městem získala v únoru. Vojáci pak postupovali do okolí města a izolovali radikály ve Fallúdži.

Reklama

Výběr článků

Načítám