Hlavní obsah

Při útocích yperitem v Iráku zasáhl Islámský stát 600 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Na šest set stoupl počet lidí zasažených v Iráku u Kirkúku yperitem, který nasazuje Islámský stát od úterního večera v Tazá a v Taz Churmatu na jihu provincie Kirkúk. Poslední byl podniknut na prahu víkendu v Tazá. Útoky už mají jednu oběť, zemřela tříletá dívka, napsal list The Jerusalem Post. Pohřbena byla v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Dítě ošetřované po chemickém útoku Islámského státu u Kirkúku

Článek

”Mezi ženami a dětmi zavládla panika. Lidé žádají centrální vládu, aby jim pomohla,” sdělil po ranních útocích na Tazá zástupce místní správy Ádil Husajn.

Město bylo chemickými granáty vypálenými z raketometů ostřelováno v úterý večer, uvedl už dříve guvernér provincie Kirkúk Naždm Din Karim. Podle něj se asi čtyřicet lidí dusilo, když se nadýchali plynu z granátů.

Na místo prý po prvním útoku dorazili němečtí a američtí odborníci, aby zjistili, jaké chemikálie munice obsahovala. Poleptaly sliznice i kůži a vyvolaly dýchací potíže. Osm lidí bylo kvůli vážnějším potížím převezeno do Bagdádu.

První útok už má jednu oběť. Zemřela tříletá Fátima Samírová. „Podlehla dýchacím potížím a selhání ledvin způsobenými yperitem použitým Islámským státem v Tazá,“ řekl Masrúr Aswan z Irácké komise pro lidská práva.

Pro ARA News se vyjádřil i k dalšímu chemickému útoku: „Počet lidí zasažených plynem v Taz Churmatu stoupl na 409, když Islámský stát během posledních dvou dní bombardoval oblast granáty s hořčičným plynem a dalšími chemikáliemi,“ uvedl člen rady komisařů UNHCR Masrúr Aswad. Podle Aswada byly rakety vypáleny z města Bašír, které drží Islámský stát.

Popsal potíže zasažených lidí: „Hodně jich má puchýře nebo se u nich náhle objevily nádory. Stěžují si též na štípání v nose a svědění hrdla. V zasažené oblasti jsme viděli mnoho případů červených očí, vyschlých rtů, mdlob, zvracení a dýchacích obtíží.

Granáty s chlórem

Už minulý týden nasadil Islámský stát proti kurdským pešmergům hájícím oblasti granáty s chlórem. Tehdy zahynulo devět pešmergů a čtyři byli zraněni.

O použití chlórových granátů během útoku na město Kirkúk 8. března informoval kurdský zpravodajský kanál NRT.

Ve čtvrtek Pentagon oznámil, že americká letadla útočila na sklady chemických zbraní i místa, kde se vyrábějí. Oznámil také, že má v rukou experta IS na chemické zbraně Afarího. Údajně byl dopaden během razie v severoiráckém městě Tal Afar. [celá zpráva]

Zadržen byl při jednom z prvních útoků příslušníků speciálních sil Delta  [celá zpráva]

Mluvčí koaličních sil v Steve Warren řekl, že nasazení chemických braní vyvolává obavy, ale podle něj není až tak nebezpečné: „Nepředstavuje to velké nebezpečí, nemusím kvůli tomu přestat spát.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám