Hlavní obsah

Americká strategie proti Islámskému státu: Odříznout dvě klíčová města

Key West/Washington

Spojené státy koordinují operace v Sýrii a v Iráku proti Islámskému státu. Snahou je izolovat hlavní město Rakku a přetnout spojení mezi dvěma hlavními opěrnými body Islámského stát Rakkou a Mosulem. Dobytí Rakky ale zatím Američané neplánují.

Foto: Rodi Said, Reuters

Syrští opoziční bojovníci před věznicí ve městě aš-Šadádí, kterou provozovali radikálové z Islámského státu.

Článek

O strategii mluvil v úterý při návštěvě Společného vícesložkového úkolového uskupení v Key Westu náčelník amerických spojených štábů Joseph F. Dunford jr., uvedl ve středu Pentagon. Je to první jasnější zpráva o tom, jak jsou operace amerických spojenců v obou zemích provázány.

Dunford řekl, že Syrská demokratická fronta, tvořená syrskými arabskými a kurdskými jednotami, i irácké bezpečnostní síly pracují na tom, aby zabránily Islámskému státu využívat Rakku jako základnu pro útoky.

Poslední operace byly zaměřené na přetnutí strategického spojení mezi dvěma hlavními baštami Islámského státu, syrskou Rakkou a iráckým Mosulem. Právě na tuto spojnici na přelomu roku útočily kurdské jednotky u iráckého Sindžáru. [celá zpráva]

„Tyto operace pokračují,“ řekl Dunford jr. „Když se podíváte, co pešmergové udělali v Sidnžáru, a podíváte se na operace v aš-Šadádí, výsledkem těchto operací jsou přerušené komunikační linie mezi Rakkou a Mosulem.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Syrské aš-Šadádí (Šaddáda) dobyla Syrská demokratická fronta v únoru. [celá zpráva]

Na okolí města v pátek podnikly Spojené státy další nálet, při němž byl možná zabit jeden z čelných velitelů IS Čečenec abú Umar Šíšání. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Dobytí Rakky ale aktuálně Američané neplánují. „Teď nemáme časový plán na operaci, při které dobudeme Rakku. To záleží na podmínkách – na velikosti sil, které máme, na možnostech nepřítele a přirozeně je tam ještě další práce mezi východem a západem Šadádí pro další konsolidaci,“ řekl Dunford jr.

Reklama

Výběr článků

Načítám