Hlavní obsah

Násilí v Iráku trvá, v únoru si vyžádalo 670 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Při násilnostech v Iráku přišlo v únoru o život 670 lidí, z nichž dvě třetiny byli civilisté. Vyplývá to ze statistiky, kterou ve středu zveřejnila mise OSN pro Irák (UNAMI). Ve srovnání s lednem se počet obětí snížil, tehdy zahynulo téměř 850 osob.

Foto: Wissm Al-Okili, Reuters

Irácký chlapec na místě sebevražedného atentátu v bagdádské čtvrti Sadr

Článek

Mezi mrtvými je 410 osob označovaných za civilisty, ke kterým jsou řazeni také příslušníci federální policie, civilní obrany a ochranek. Zbylí mrtví jsou příslušníci bezpečnostních sil, kurdští bojovníci a členové polovojenských oddílů.

Zranění utrpělo 1290 lidí a z nich 1050 byli civilisté.

Nejohroženější Bagdád

Vůbec nejhůře jsou násilím ohroženi lidé v Bagdádu. Na hlavní město připadá 277 únorových obětí a přes 830 raněných. OSN má pochybnosti o údajích ze západoirácké provincie Anbár, již z velké části ovládají radikálové z Islámského státu (IS). OSN má zprávu o úmrtí čtyř lidí v této provincii, avšak skutečnou situaci nemůže ověřit.

Šéf mise OSN Ján Kubiš v prohlášení uvedl, že irácký konflikt má stále velký dopad na obyvatelstvo. „Je to hluboce znepokojující a skličující. Civilisté by neměli v tomto konfliktu pykat,” stojí v prohlášení.

Podle služby Iraq Body Count, která registruje úmrtí v Iráku, zemřelo za celý rok 2015 v zemi přes 16 100 civilistů. V roce 2014, kdy začal IS obsazovat sever Iráku, to bylo 20 000 občanů.

Členové Islámského státu na konci v únoru spáchali velké útoky v Bagdádu, Abú Ghrajbu a Makdadíji a během neděle a pondělí při nich zabili přes 120 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám