Hlavní obsah

Asad nabízí povstalcům amnestii za složení zbraní

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad nabízí ozbrojené opozici amnestii výměnou za to, že se připojí k příměří a následně složí zbraně. Její bojovníci by tak měli možnost se vrátit k „normálnímu životu”, řekl Asad v rozhovoru s německou televizí ARD. Zastavení bojových akcí v rámci příměří, které začalo platit od soboty, označil za „záblesk naděje”.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Sehrajeme svou roli, aby celá ta věc fungovala," citovala ARD jeho slova z 25minutového rozhovoru, ve kterém podle všeho nepadlo slovo o jeho možném odchodu z prezidentské funkce, jak stále požaduje takzvaná umírněná opozice.

Ruské ministerstvo obrany mezitím informovalo, že je křehké příměří porušováno a čtyři novináři z Číny, Kanady, Bulharska a Ruska utrpěli zranění při dělostřelecké palbě na syrsko-turecké hranici.

Podle syrské státní agentury SANA ale byla střelba vypálena z turecké strany hranice. Novináři by měli být v pořádku.

Bašár Asad ve zmiňovaném rozhovoru zároveň připustil, že Sýrie v současnosti není "zcela svébytná", což je důvod, proč potřebuje vojenskou pomoc Ruska, Íránu a libanonského hnutí Hizballáh. "Nepřišly bránit nás, ale sebe," dodal ale.

Za migranty díky

Syrský prezident kladně zhodnotil, že Německo doposud ochotně přijímalo uprchlíky ze Sýrie. Dodal nicméně, že by bylo chytřejší a méně nákladné, kdyby byla Syřanům poskytnuta pomoc, aby mohli dál žít ve vlastní zemi. To by se podle něho ale západní země musely rozhodnout "bojovat proti terorismu, a ne proti jeho zemi".

S dohodou o příměří mezi syrskou vládou a opozicí souhlasil jak Asad, tak stovky ozbrojených skupin a kurdští bojovníci. Příměří se netýká radikálních skupin, jako je Islámský stát a fronta An-Nusra.

Kromě přípravy půdy pro další mírová jednání má příměří především humanitární cíl - zajistit dodávky potravin, léků a dalšího potřebného materiálu pro desetitisíce civilistů uvízlých v bojových zónách, respektive v obklíčených městech.

Za více než pět let už v syrské občanské válce padlo přes 270 tisíc lidí a milióny dalších přišly o střechu nad hlavou a celá města lehla popelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám