Hlavní obsah

Korupce snižuje bezpečnost Bagdádu, IS tam stále může útočit

Bagdád

Irácké vojenské jednotky s podporou milicí a letectva zahájily v úterý útok proti pozicím Islámskému státu (IS) zhruba sto kilometrů severně od metropole Bagdádu. Protiútok přišel po nedělním překvapivém útoku Islámského státu na předměstí Bagdádu Abú Ghrajb a sériích sebevražedných atentátů z neděle a pondělí, které mají na 150 mrtvých. Ty ukázaly, že se hlavní město nedaří stále zabezpečit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři ošetřují zraněné po útoku v BagdáduVideo: AP

 
Článek

Atentáty v Bagdádu podle časopisu Newsweek ukázaly, že Irák stále nedokáže zabránit tomu, aby bojovníci Islámského státu útočili v hlavním městě. Hajdar Choi, který působí v blízkovýchodním a severoafrickém programu britské nevládní analytické organizace Chatham House, řekl, že podobným útokům nelze zabránit.

„Útoky jako tyto budou pokračovat. Je velmi těžké je zastavit a irácká vláda toho není schopna. Ale opět – irácká vláda nebyla nikdy schopna získat kontrolu nad celým Bagdádem. A ani 150 tisíc amerických vojáků nemohlo zabezpečit Bagdád,“ řekl Choi.

Útoky pokračují, i když byl Islámský stát od hranic metropole vytlačen. „Myslím, že je to kvůli směsi korupce, nízkých investic do bezpečnosti a pokračující politické nekompetentnosti,“ řekl analytik skupiny Verisk pro Blízký východ a severní Afriku Jordan Perry.

Foto: Khalid Al Mousily, Reuters

Irácké bezpečnostní sily po atentátech zvýšila bezpečnostní opatření a kontrolují většinu aut.

„IS je stále schopen infiltrovat bezpečnostní síly ministerstva vnitra a obrany. Úplatky jsou běžné, už nejsou tabu,“ dodal k tomu Choi s narážkou na to, že jeden z šéfů protikorupčního odděleí se přiznal, že přijal úplatek šest miliónů dolarů.

Útoky IS

Islámský stát v neděli podnikl několik atentátů v Bagdádu a jeho okolí, ke kterým se přihlásil. Nejvíce lidí – 78 – zahynulo na tržišti v šíitské čtvrti Sadr, kde se nejprve odpálil jeden sebevražedný atentátník. Když se na místě útoku shromáždili lidé, kteří se snažili pomoci, odpálil se druhý. Dalších 100 osob bylo zraněno. [celá zpráva]

Foto: Wissm Al-Okili, Reuters

Irácký chlapec na místě sebevraždkého atentátu v bagdádské čtvrti Sadr

V neděli také podnikl Islámský stát útok na kasárna iráckých bezpečnostních sil v Abú Ghrajbu. Tři sebevražední atentátníci se odpálili u kasáren a další útočníci zahájili palbu. Útok si podle iráckých sil vyžádal čtyřiadvacet obětí z řad milicí, ale podařilo se jej odrazit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky převzaly kontrolu nad Abú GhraibemVideo: Reuters

Čtyřicet osob zahynulo při dalším atentátu ve východní provincii Dijála, když se sebevrah odpálil mezi účastníky pohřbu příbuzného velitele šíitských milicí. Mezi mrtvými je šest velitelů. Osm příslušníků bezpečnostních sil zahynulo při atentátu na kontrolním stanovišti v Bagdádu.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Dítě u zraněného Iráčana v bagdádské nemocnici Imáma Alího

Po nedělních atentátech zahájila v úterý irácká armáda ofenzívu severovýchodně od města Sámarra s cílem přerušit zásobovací trasy IS mezi Mosulem a provincií Anbár, odkud zřejmě vysílají atentátníky do Bagdádu. Druhým úkolem je také zesílit tlak na Mosul, který už půldruhého roku drží IS, a vybudovat u něj předmostí.

V Iráku začaly působit americké speciální síly

V Iráku začaly působit speciální síly americké armády Delta, uvedla v pondělí CNN s tím, že strávily několik týdnů přípravami a budováním bezpečného zázemí i informačních sítí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ministr obrany Ashton Carter to potvrdil, aniž by uvedl podrobnosti k jejich nasazení: „Jediná věc, kterou bych mohl říci, je, že (jednotka) je v pozici, kdy operuje. Očekávám, že bude efektivní součástí zesilující kampaně (proti IS).“ Podle něj má podnikat nájezdy, obsazovat místa a zdržovat lidi i osvobozovat rukojmí IS. V Iráku jsou nasazeny dvě stovky příslušníků Delty. Spolupracují i s kurdskými pešmergy.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Podle Cartera bude americká armáda rozšiřovat pomoc irácké armádě při útoku na Mosul. Asistence bude větší než loni při vytlačení jednotek Islámského státu z Ramádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám