Hlavní obsah

Přítel si přál do Islámského státu a já řekla tak jo, líčila s úsměvem osvobozená Švédka

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arbíl

Švédská dívka, kterou minulý týden ze spárů Islámského státu osvobodili iráčtí Kurdové, prozradila v rozhovoru pro televizi K24, že se přidala k radikálům, protože jí to navrhl přítel. Ona prý o IS nic nevěděla. Nedodala však, že byla v té době těhotná a Kurdové ji museli osvobodit dvakrát. Poprvé jim prchla a k příteli džihádistovi se vrátila.

Neměla jsem vůbec nic, popisuje Švédka osvobozená z rukou ISVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Švédka Marlin Stivani Nivarlainová pochází z města Boras, asi hodinu cesty od Göteborgu. Ten je mimochodem městem, které je podle švédského policejního šéfa v přepočtu na obyvatele největším zdrojem zradikalizovaných lidí, odcházejících do Islámského státu.

Se svým o tři roky starší přítelem se Marlin seznámila na internetu v polovině roku 2014, těsně po dokončení základní školy. V té době jí bylo čtrnáct.

„Zpočátku nám spolu bylo dobře. Pak ale začal sledovat videa Islámského státu a neustále o nich vykládal. Já o nich však nic nevěděla. Jednou navrhl, abychom se vydali do Islámského státu a já řekla, ´tak jo, žádný problém´,“ vzpomíná Marlin Stivani Nivarlainová v rozhovoru pro kurdskou televizi. Netušila prý, o čem mluví.

„Cestovat jsme začali 31. května 2015,“ líčí dále v rozhovoru pro kurdskou televizi K24 osvobozená švédská dívka. A cesta to byla skutečně dlouhá.

„Jeli jsme vlakem do Dánska. Odtamtud jsme pokračovali do Německa. Pak jsme jeli přes Slovensko do Maďarska. Z Maďarska jsme cestovali vlakem do Srbska, odtamtud stopem do Bulharska a z Bulharska jsme jeli autobusem na hranice s Tureckem a dalším autobusem do Sýrie,“ popisuje.

Dostala jsem prázdný dům

Na hranicích se Sýrií se už mladé dvojice chopila mašinerie Islámského státu. „ISIS nás spolu s dalšími muži a ženami naložil do autobusu a odvezl do Mosulu v Iráku. Tam jsem dostala dům. Nic v něm ale nebylo,“ vzpomíná dívka na první okamžiky v realitě Islámského státu.

Život v diktátu džihádu byl tvrdý. „Neměli jsme elektřinu, vodu, nic. Byl to totálně odlišný život. Já pocházím ze Švédska, kde máme všechno. Tam jsem neměla nic. Ani žádné peníze,“ říká dále Marlin Stivani Nivarlainová na videu K24.

Něco tají

Zachránilo ji to, že se dostala k telefonu. „Zavolala jsem mámě, ta kontaktovala švédské úřady a ty se pak obrátily na...,“ v tomto okamžiku se Marlin zadrhává s tím, že cosi „nemůže“.

Video zveřejněné kurdskou televizí končí tím, že švédská dívka děkuje svým osvoboditelům – kurdským milicím – za osvobození. [celá zpráva]

Doma ale ještě Marlin zdaleka není. Poslední informace hovořily o tom, že se stále nalézá v Arbílu, tedy v Kurdy ovládané části Iráku.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Poprvé Kurdové Švédku osvobodili v říjnu, kdy byla v pokročilém stadiu těhotenství. Tehdy jim ale utekla a vrátila se do Mosulu, kde porodila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám