Hlavní obsah

Sýrie je na pokraji kolapsu, je třeba zastavit příliv zbraní, vyzývá OSN

Damašek

Občanskou válkou rozdrolená Sýrie je na pokraji kolapsu a mezinárodní společenství by se mělo zasadit o to, aby do této blízkovýchodní země okamžitě přestaly proudit zbraně. Vyzvala k tomu vyšetřovací komise OSN. Dodala, že v Sýrii jsou páchány válečné zločiny a měly by se řešit soudně, buď před Mezinárodním trestním soudem, nebo před speciálními tribunály.

Foto: Sana, Reuters

Občanskou válkou zničený Homs.

Článek

Za zločiny je podle komise OSN odpovědná jak syrská armáda, tak radikálové z Islámského státu.

"Závažné porušování lidských práv a mezinárodních zákonů v neztenčené míře pokračuje a zhoršuje se, protože zůstává netrestáno. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN nejsou plněny. Vládní síly i Islámský stát páchají zločiny proti lidskosti," uvádí se ve zprávě, která vychází krátce předtím, kdy syrský konflikt vstoupí do šestého roku.

Vyšetřovatelé volají po tom, aby syrská vláda ukončila "necílené a nepřiměřené" útoky v oblastech obývaných civilisty. V Sýrii podle šetření bojuje "nepřehledné množství skupin, které z ciziny řídí složitě vytvořené aliance".

USA i Rusko přilévají olej do ohně

V kritice mířené na USA a Rusko se ve zprávě uvádí, že mezinárodní mocnosti stejně jako regionální státy navenek usilují o mír, avšak ve skrytu "posilují stupňování vojenského konfliktu".

Komise, již tvoří nezávislí odborníci, dlouhodobě upozorňuje na zneužívání civilistů, kteří jsou vystaveni obléhání a hladovění. Sestavila seznam údajných válečných zločinců a jednotek, které se podílejí na zločinech. Seznam je ale tajný a uložený v Ženevě.

Šéf vyšetřovací komise Paulo Pinheiro prohlásil, že nikdo z účastníků bojů nedodržuje mezinárodní humanitární právo. "Civilisté, kteří nesou následky obléhání, jsou pouhými loutkami. Jejich utrpení násobí fakt, že v zemi nefunguje civilní ochrana," řekl.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Rusko a USA nyní vyjednávají o ukončení bojů a podle čerstvých zpráv se dohodly, že příměří začne platit v sobotu. Pak by mohly být obnoveny mírové rozhovory, které jsou přerušeny od 3. února. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám