Hlavní obsah

Ztracený nebezpečný radioaktivní materiál v Iráku našli. Ležel pohozený u benzínky

Bagdád

„Vysoce nebezpečný“ radioaktivní materiál, který v listopadu zmizel z iráckého skladu americké těžařské společnosti Weatherford, se našel pohozený poblíž čerpací stanice v jihoiráckém Zubajru. V neděli to podle agentury Reuters oznámil irácký ministr životního prostředí Amír Ali.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Obchodní stánek společnosti Weatherford v irácké Basře. Ilustrační snímek

Článek

Ali uvedl, že materiál nebyl poškozený a nejsou důvody k obavám z radiace. Jeho ztráta vyvolala otázky, zda může být použitý jako zbraň, pokud by se dostal do rukou ozbrojenců Islámského státu.

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že materiál byl ukraden v listopadu ze skladiště americké společnosti Weatherford poblíž jihoiráckého města Basra. [celá zpráva]

Zatím není úplně jasné, jak se materiál dostal do Zubajru, který je od Basry vzdálený asi 15 kilometrů.

„Odhozené radioaktivní zařízení objevil v Zubajru kolemjdoucí a okamžitě informoval bezpečnostní složky, které se na místo dostavily se speciálním týmem protiradiační ochrany a zařízení zajistily,“ řekl Džabar al-Saídí, šéf bezpečnostního výboru provinční rady v Basře.

„Po počáteční kontrole můžu potvrdit, že zařízení je stoprocentně neporušené a není absolutně žádný důvod k obavám z radiace,“ dodal al-Saídí.

Materiál je podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii klasifikovaný jako radioaktivní zdroj kategorie 2, což znamená, že při špatné manipulaci může způsobit trvalé zdravotní následky u osob vyskytujících se v těsné blízkosti zdroje v řádu minut nebo hodin. Může být i smrtelný, pokud je člověk v blízkosti materiálu hodiny až dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám