Hlavní obsah

Útoky na syrské nemocnice připravily o život nejméně padesát civilistů

– Damašek • Aktualizováno

Při pondělních útocích na tři nemocnice a školu v syrských provinciích Halab a Idlib zemřelo nejméně padesát civilistů, desítky dalších Syřanů utrpěly zranění. Informovala o tom Organizace spojených národů (OSN). V jedné ze zasažených nemocnic působili Lékaři bez hranic, kteří z náletu nařkli Rusy nebo Syřany. Damašek ale tvrdí, že za nálety stáli Američané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálet zničil nemocnici Lékařů bez hranic v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Podle Lékařů bez hranic (MSF) musely být útoky na nemocnice cílené, protože byly vedeny čtyřmi raketami, které budovu zasáhly v rozmezí přibližně pěti minut. „To nás vede k závěru, že nešlo o nehodu, ale o záměrný útok,“ řekl BBC mluvčí MSF pro oblast Sýrie Sam Taylor. [celá zpráva]

„Za útoky je zcela jasně odpovědná buď syrská vláda, nebo Rusko,“ řekl agentuře Reuters prezident francouzských MSF Mego Terzian.

Merkelová volá po bezletové zóně

Další dvě nemocnice a škola se v pondělí staly terčem útoku ve městě Azaz. Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro deník Stuttgarter Zeitung reagovala prohlášením, že je připravena podpořit vznik bezletové zóny v části Sýrie, která by sloužila jako bezpečné útočiště pro uprchlíky uvnitř země.

Takové řešení ale podle ní vyžaduje dohodu mezi syrským prezidentem Bašárem Asadem a ozbrojenou opozicí, dodala německá kancléřka. [celá zpráva]

Útoky na zdravotnická zařízení jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem, a pokud by se ukázalo, že za nimi skutečně stojí Rusové či Syřané, ohrozilo by to pravděpodobně naplnění dohody o částečném příměří mezi rebely a vládními jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada. Úmluva byla sjednána v neděli a měla začít platit ještě tento týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám