Hlavní obsah

Medvěděv: O zásahu v Sýrii si rozhodujeme sami, napořád tam nebudeme

Moskva
Aktualizováno

Rusko neplánuje „nekonečnou” vojenskou operaci v Sýrii. Zopakoval to v rozhovoru pro časopis Time ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Zdůraznil, že Rusko v Sýrii plní konkrétní úkol při ochraně svých národních zájmů, protože mezi vzbouřenci jsou tisíce bojovníků z Ruska a bývalých zemí SSSR.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Jestliže jsou tam tisíce bojovníků pocházejících z Ruska a ze zemí Střední Asie, pak je to pro nás reálná hrozba. Zejména proto jsme přijali toto rozhodnutí (o vojenské operaci),” řekl Medvěděv s tím, že se Moskva obává návratu těchto bojovníků.

Medvěděv uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin vyhověl žádosti syrského prezidenta Bašára Asada o vojenskou pomoc, a zdůraznil, že o nasazení ruských jednotek rozhoduje Moskva.

„Neplánujeme nekonečnou přítomnost v Sýrii. Řekl to prezident (Putin), moji kolegové a já to chceme ještě jednou zopakovat,” prohlásil předseda ruské vlády v interview, z něhož v pondělí předem citovala agentura TASS.

Podle slov premiéra jde o „zcela omezený, konkrétní úkol založený na ochraně národních zájmů a na žádosti Asada”.

„Proto nebude on rozhodovat o rozsahu přítomnosti ruské armády, ruských ozbrojených sil tam (v Sýrii), ale rozhodovat bude ruská vláda, vrchní velitel a všichni, kdo jsou do tohoto procesu zapojeni,” zdůraznil Medvěděv. Před dalšími jednáními o řešení syrské krize tím dal najevo, že záleží na Moskvě, jestli budou ruské síly stále bojovat v Sýrii.

Související témata:

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Situaci  před jednáními zkomplikovalo ruské prohlášení, že by se příměří netýkalo leteckých útoků, což by znamenalo zvýhodnění syrských vládních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad chce bez váhání ovládnout celou zemi

Syrský prezident Bašár Asad v novém rozhovoru, který v pátek zveřejnila agentura AFP, uvedl, že nevidí důvod, proč by měl odstoupit. Mírové rozhovory v Ženevě...

Výběr článků

Načítám