Hlavní obsah

Saúdská Arábie je rozhodnuta vyslat vojáky do Sýrie

– Rijád

Rozhodnutí Rijádu vyslat pozemní síly do Sýrie, aby podpořily boj s radikály, je konečné a nezvratné. Uvedla to v pátek televize Al-Arabíja s odvoláním na čtvrteční vyjádření mluvčího saúdské armády Ahmada Asírího.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci saúdskoarabské námořní pěchoty

Článek

Asírí řekl, že Rijád je připraven a bude spolupracovat se spojenci a s Američany vedenou koalicí na porážce Islámského státu v Sýrii. Více detailů o budoucí pozemní operaci však podle něj lépe poskytne Washington.

„My reprezentujeme jenom Saúdy, a jejich odhodlání vyslat vojáky,” dodal. Uvedl, že v prosinci ustavená Islámská vojenská aliance, kterou tvoří 35 zemí, budce akceschopná do dvou měsíců.

Mluvčí se také otřel o Írán. Pokud podle něj Teherán myslí vážně boj s Islámským státem, pak musí přestat podporovat terorismus v Sýrii a v Jemenu. Rijád dlouhodobě obviňuje Teherán, že podporuje vzbouřenecké šíitské Húsíe v Jemenu.

Írán je také hlavním spojencem režimu Bašára Asada, kterému poskytuje nejen logistickou podporu a zbraně, ale také do země vysílá poradce.

Mluvčí saúdskoarabské armády s prohlášením přišel po návštěvě korunního prince a ministra obrany Muhammada bin Salmána v sídle NATO v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám