Hlavní obsah

Zdecimovaná Sýrie: Desetina populace zraněná nebo mrtvá, polovina bez domova

Aktualizováno

V syrském konfliktu byla zabita nebo utrpěla zranění více než desetina populace země. Nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research nově uvedla, že v Sýrii bylo zabito 470 000 lidí. To je dvakrát více, než kolik dosud uváděla OSN. Téměř polovina obyvatelstva Sýrie přišla o své domovy.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Následky útoky v Damašku

Článek

Zpráva organizace hovoří o katastrofálním dopadu konfliktu, který začal před pěti lety. Národní majetek, infrastruktura, instituce téměř neexistují. Násilnosti si přímo vybraly životy 400 000 lidí, dalších 70 000 lidí zemřelo v důsledku podvýživy, požívání znečištěné vody, na různé nemoci. Téměř dva milióny lidí - přesně 1,9 miliónu - utrpěly zranění. Průměrná délka života poklesla ze 70 let v roce 2010 na 55,4 roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkové ekonomické ztráty zprávy vyčíslila na 255 miliard dolarů (více než šest biliónů korun). Jen za loňský rok vzrostly v Sýrii ceny o 53 procent. Míra chudoby jen za rok 2015 vzrostla o 85 procent, 45 procent Syřanů bylo bez domova - 6,36 % bylo na útěku v hranicích státu, další více než čtyři milióny lidí se nacházely v zahraničí.

„Nedostatek bezpečnosti, alokace veškerých zdrojů pro bojové účely, vznik pracovních příležitostí spojených s násilím a vynucování autority silou, to jsou společné charakteristiky ve všech oblastech země,“ prohlásil autor zprávy Rabie Nasser.

K vyčíslenému počtu obětí pak uvedl: „Používáme velmi přísné výzkumné metody a jsme si tímto číslem jisti.“

OSN naposledy uváděla, že si válka vyžádala nejméně 250 000 životů. OSN ale před rokem a půl přestala tato statistická data sbírat kvůli špatnému přístupu ke zdrojům a pochybám o jejich důvěryhodnosti.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Britský list The Guardian upozornil, že syrské nevládní středisko ještě donedávna sídlilo v Damašku a informace má z terénu. Podotkl také, že organizace nevyjmenovává syrskou vládu a její spojence z Hizballáhu, Íránu a Ruska a s výjimkou extremistického Islámského státu mluví obecně o ozbrojených skupinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám