Hlavní obsah

IS udělal ze čtyřletého kluka džihádistu, který vyhodil zajatce do povětří

Islámský stát zveřejnil video další brutální vraždy, kterou spáchal čtyřletý Isa Dare, syn muslimské konvertitky a džihádistky Grace Dareové původem z jihovýchodního Londýna. Chlapec na sedmiminutovém záznamu na dálku odpálil výbušninu v autě se třemi muži. Ti před tím na kameru přiznali, že jsou špióni. Pravost videa nebylo možné nezávisle ověřit.

Čtyřletý Isa Dare u trosek auta, ve kterém měl vyhodit do povětří vězně Islámského státu.

Článek

Hoch, jemuž britská média přezdívají Džihádista junior, drží ovladač, jímž podle všeho po zmáčknutí tlačítka na dálku vyhodí do povětří bílé auto. V něm sedí spoutaní zajatci s rezignovanými výrazy ve tváři. Chlapec je následně filmován u ohořelých zbytků auta s triumfálně zdviženou rukou.

Je to už druhé video, na němž čtyřletý Isa ve vojenské uniformě figuruje. Na prvním avizoval vraždu zajatců. „Zabijeme ty nevěřící tamhle,“ říká a ukazuje na skupinu.

Záběr zařízení, kterým syn konvertity k islámu z jihovýchodního Londýna na dálku odpálil auto se zajatci.

Chlapec žije v Sýrii od svého jednoho roku. Tehdy ho do země stižené válkou odvezla jeho 24letá matka bez vědomí otce. V Sýrii se následně provdala za bojovníka Islámského státu. Otec i prarodiče marně usilují o to, aby se s dítětem vrátila.

Má se za to, že video bylo pořízeno v syrské baště Islámského státu (IS), ve městě Rakka. Extremističtí propagandisté snímek nazvali: Jsou to nepřátelé, takže se mějte se na pozoru.

Agent? Zřejmě jen místní obuvník

Záběry nejprve ukazují tři zajatce, kteří se postupně přiznávají, že řady IS infiltrovali jako britští špióni. Podle aktivistů z Rakky se však jednalo o místního obuvníka a další podnikatele z města. Některá britská média zmiňují, že celkem byli takto „popraveni” čtyři lidé, server The Daily Mail dokonce zmiňuje pět obětí.

Čtyřletý Isa Dare s mužem, který na videu IS vyhrožuje britskému premiérovi Davidu Cameronovi. V pozadí auto se zajatci, které měl vyhodit do vzduchu.

Ještě před explozí předstoupí před kameru dospělý džihádista a vyhrožuje britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Následně položí ruku na chlapcovu hlavu a do Británie vzkáže: „Připravte si armádu a shromážděte své země, protože my také připravujeme armádu“.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Londýn video zveřejněné už v neděli odsoudil jako barbarské. Dodal však, že kromě jiného ukazuje na to, že Islámský stát je pod tlakem spojeneckých sil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám