Hlavní obsah

Zastavíme se až na hranici. Syrská armáda pokračuje v ofenzivě

Damašek

Syrská armáda bude pokračovat v ofenzivě na kdysi největší město Aleppo (Halab), v jejímž rámci obsadí i širší oblast až po hranici s Tureckem. Agentuře Reuters to řekla poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada Busajna Šaabanová.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Válkou zdevastované Aleppo (Halab)

Článek

Dosavadní diplomatické pokusy podle Šaabanové k ničemu nevedly, protože návrhy na příměří přicházely ze zemí, které „nechtějí skoncovat s terorismem“ a nadále financují a vyzbrojují různé frakce. Syrský režim označuje za teroristy veškerou opozici.

Vládní síly podporované bojovníky z Íránu i libanonského hnutí Hizballáh a také ruským letectvem se proto podle Šaabanové přibližují k hranici s Tureckem, přes kterou proudí bojovníci ze zahraničí, zejména radikálové připojující se k Islámskému státu. Podle mluvčí se nezastaví, dokud nebude „osvobozeno Aleppo“ a armáda nedostane „pod kontrolu hranici s Tureckem, protože Turecko je hlavním zdrojem teroristů a hlavním místem pro jejich přechod“.

Foto: ČTK/AP

Uprchlický tábor na severu Sýrie u hranice s Tureckem

Před boji z oblasti uprchly k turecké hranici už desítky tisíc lidí. OSN v úterý uvedla, že má strach o osud 300 000 civilistů v Aleppu. Exilová organizace SOHR oznámila, že od začátku ofenzivy v provincii Aleppo bylo na obou stranách zabito nejméně 500 lidí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle Šaabanové však Turecko, na jehož území se nachází 2,5 miliónu syrských uprchlíků, vydírá Evropu, aby prosadilo své „osmanské ambice“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám