Hlavní obsah

Iráčané stavějí zeď a příkop kolem Bagdádu

Irácké úřady ve středu oznámily, že začaly kolem Bagdádu budovat zeď a příkop, které by měly zabránit útokům extremistů a rovněž umožnit zmenšení počtu kontrolních stanovišť v metropoli. Podle mluvčího ministerstva vnitra stavba, která má celkem měřit 100 kilometrů, byla zahájena tento týden. Zeď by měla být vysoká tři metry a bude vyrobena z betonových zátarasů, které se již ve městě používají. O příkopu mluvčí žádné podrobnosti neuvedl, napsala agentura AP.

Foto: Stringer, Reuters

Vozidla převážejí rakve s těly objevenými v masovém hrobě v irácké provincii Anbár.

Článek

Atentáty, zejména na bezpečnostní složky a šíitskou menšinu, jsou v posledních letech v Bagdádu téměř na denním pořádku. K většině útoků z poslední doby se přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a v sousední Sýrii. Jen během středy zahynulo při bombových útocích a střelbě v různých částech Bagdádu osm lidí a dalších 28 utrpělo zranění.

Minulý měsíc podle OSN v Iráku přišlo o život 490 civilistů a dalších 1157 jich bylo zraněno. Největší množství obětí bylo právě v hlavním městě - 299 mrtvých a 785 zraněných.

Úřad iráckého premiéra, vládní úřady, ambasády i agentury OSN se v Bagdádu nachází uvnitř takzvané zelené zóny. Spojené státy zřídily tuto oblast obehnanou betonovými zdmi v ohbí řeky Tigridu v roce 2003 po pádu režimu Saddáma Husajna. Zdi byly vybudovány i u mnohých bagdádských předměstí.

Podle ministerstva vnitra vzniknou nová zeď a příkop asi 30 kilometrů od centra města. Do půl roku by prý měly umožnit snížení počtu kontrolních stanovišť v metropoli až o polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám