Hlavní obsah

Kim znovu provokuje. Severní Korea oznámila úmysl vynést družici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchongjang

Severní Korea oznámila, že chce v příštích dnech vypustit na oběžnou dráhu družici. Podle agentury AFP tím potvrdila spekulace z posledních dnů o přípravách zkoušky balistické rakety. Mezinárodní námořní organizace (IMO) informovala, že ji Pchjongjang upozornil na svůj záměr vypustit satelit mezi 8. a 25. únorem.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Plány režimu obyvatelům KLDR vždy oznamuje stejná hlasatelka.

Článek

Tato data naznačují, že režim by chtěl poslat družici do vesmíru u příležitosti narozenin zesnulého bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, otce současného diktátora KLDR Kim Čong-una. Kim Čong-il se narodil 16. února 1941.

Testování balistických raket je dalším krokem k tomu, aby Severní Korea získala střely schopné nést jaderné hlavice. A to je v rozporu s rezolucemi OSN.

Spojené státy v lednu informovaly, že zaznamenaly rostoucí aktivitu kolem raketové střelnice v Severní Koreji, kterou si vykládají jako možnou přípravu kosmického startu v blízké budoucnosti.

O možné nové severokorejské raketové zkoušce informovala také japonská vládní místa s odvoláním na satelitní snímky. Podle japonské tiskové agentury Kjódó by nyní měla vrcholit příprava odpalu rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou hlavici.

Ryze vědecké, uklidňuje KLDR

Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výzkum je ryze vědecký a mírový, podle odborníků ale KLDR testuje balistické rakety v rámci zbrojního programu a v rozporu s rezolucemi OSN.

Mezinárodní společenství se nyní zabývá možností nových sankcí proti KLDR po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám