Hlavní obsah

Rusové poslali do Sýrie to nejmodernější, co mají. Bojové Suchoje Su-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek

Rusko posílilo svou vojenskou přítomnost v Sýrii svými nejmodernějšími víceúčelovými bojovými letouny Suchoj Su-35, čímž se výrazně zvýší ničivý potenciál ruského letectva v ofenzívě podporující postup vojsk Bašára Asada v bojích s Islámským státem a dalšími ozbrojenými skupinami.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-35

Článek

O nasazení nejnovějších suchojů informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s tím, že stroje byly minulý týden poslány na leteckou základnu Chmejmim u pobřežního města Latakíja na severozápadě Sýrie.

Kolik Su-35 se do bojů v zemi zapojí, Moskva neprozradila. Ruská média, na něž se odkazuje agentura AP, nicméně referují o čtyřech strojích. A čtveřici zaparkovaných letounů zmiňovaného typu na ploše základny Chmejmim ukázala také ruská televize.

Úkolem „superovladatelných“ strojů generace 4++ bude především eskorta bombardérů.

Za čtyři měsíce už stihly letouny Ruské federace podniknout šest tisíc operačních letů. Jen za uplynulý týden šlo o 468 operací, dodal mluvčí ministerstva obrany.

Zatímco Moskva trvá na tom, že ze vzduchu útočí výhradně na pozice teroristů, Západ v čele se Spojenými státy hovoří o tom, že se piloti při bombardování zaměřují i na umírněnou opozici.

Su-35S - Chlouba ruského letectva

Určení: víceúčelový stíhací a bombardovací letoun

Výrobce: Suchoj/KnAAPO

První let: února 2008

Výroba: Su-35: 2007 až doposud

Vyrobeno kusů: 34

Kanón: GŠ-301

Rakety vzduch-vzduch: 10 R-27 a 2 R-73 nebo R-27, R-33, R-73 a R-77

Zdroj: Wikipedia

Buď jak buď, údery ruského letectva, které operuje v kooperaci se syrskými leteckými jednotkami, v uplynulých týdnech pomohly vojskům Bašára Asada dobýt zpět významnou část ztraceného území, poznamenává AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám