Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci zabili v Sýrii dvě desítky lidí, zraněných je přes sto

Damašek
Aktualizováno

Při dvou sebevražedných útocích na armádní kontrolní stanoviště v syrském Homsu zahynulo nejméně 22 lidí. Dalších víc než sto osob utrpělo zranění, uvedla syrská státní televize. Podle guvernéra provincie Homs Talála Barzáního se nejprve první atentátník odpálil v autě, druhý pak počkal s explozí na okamžik, kdy se k místu neštěstí seběhli lidé na pomoc. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Desítky mrtvých a zraněných při sebevražedných atentátech v syrském Homsu

Článek

V Homsu, který leží na západě Sýrie, žilo před válkou kolem 800 000 lidí a asi čtvrtina z nich byli alávité, k nimž patří také syrské vedení.

Město jako jedno z prvních v roce 2011 povstalo proti Damašku a stalo se pak dějištěm těžkých bojů, pro něž si vysloužilo přezdívku hlavní město revoluce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Armáda Homs postupně dobyla zpět, nejdéle obléhala poslední povstaleckou čtvrť Váir. Loni na začátku prosince začalo v oblasti platit příměří a pod dohledem OSN začala evakuace povstalců i civilistů.

Rusko bez Kurdů jednat nechce

V pondělí měla podle původního plánu začít ve švýcarské Ženevě jednání o ukončení konfliktu v Sýrii, dosud se tak ale nestalo.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že bez účasti syrských Kurdů budou mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou bezvýsledné. Současně řekl, že o účasti Kurdů na rozhovorech by měl rozhodnout zmocněnec OSN Staffan de Mistura a Rusko v této otázce neuplatní právo veta.

Možná v pátek

De Mistura naznačil, že snad bude moci pozvánky rozeslat v úterý a odložené rozhovory by mohly začít v pátek 29. ledna. Americký ministr zahraničí John Kerry již dříve uvedl, že je lepší jednání o pár dní odložit, než aby se hned na začátku veškeré úsilí zhroutilo.

Konflikt v Sýrii, který trvá téměř pět let, si vyžádal už více než 250 000 obětí. Rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí se zatím nedaří zahájit kvůli trvajícím neshodám bojujících stran.

Syrská vláda již uvedla, že je připravena se jednání zúčastnit. Opozice to ale zatím odmítá, dokud vláda nezastaví bombardování, obléhání některých oblastí a nepropustí vězně, což jsou kroky uvedené v prosincové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedla agentura Reuters.

Lavrov zdůraznil, že nasazení ruského letectva v Sýrii předvedlo, jak se má bojovat s teroristy a vedlo k reálné změně situace na bojišti. Některé opoziční skupiny si ale podle něj počínají "rozmarně" a jednání odmítají.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ruské bombardéry a bitevníky podporují síly prezidenta Bašára Asada, považovaného za hlavního spojence Moskvy v regionu.

Reklama

Související články

V Sýrii byl zabit další z velitelů an-Nusry

Neznámí ozbrojenci ve středu na severozápadě Sýrie zastřelili místního vůdce syrské odnože teroristické sítě Al-Káida. S odvoláním na opoziční aktivisty ze...

Výběr článků

Načítám