Hlavní obsah

Nepokoje v Tunisku: demonstrující proti nezaměstnanosti zabili policistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tuniská policie se ve středu ve městě Kasserine střetla s demonstranty, kteří žádali práci. Při protestech přišel o život jeden policista, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní představitele. Davy protestujících v Kasserine, které leží v centrální části země, zapalovaly pneumatiky a vykřikovaly hesla jako Práce, svoboda a důstojnost.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Demonstrace v Tunisku

Článek

Jsem bez práce již sedm let. Už jsme unavení jen ze samých slibů. Nevrátíme se domů, dokud se nám tentokrát nedostane něčeho konkrétního... Chceme jen žít důstojně," uvedl jeden z protestujících v Kasserine, třicetiletý Sámir.

Demonstrace se konaly již druhým dnem v reakci na zoufalý čin jednoho nezaměstnaného muže, který se zabil poté, co mu odmítli dát práci.

Policisté proti demonstrantům, kteří se snažili dostat do budovy policejní stanice, použili slzný plyn, popsal jeden ze svědků.

Vzpomínky na arabské jaro

Protesty vyvolaly vzpomínky na události před pěti lety, kdy v Tunisku začalo takzvané arabské jaro, které se následně rozšířilo i do dalších zemí arabského světa.

Kvůli špatným životním podmínkám se 17. prosince 2010 upálil mladík Muhammad Buazízí. Následně se rozšířily demonstrace zejména proti nezaměstnanosti, které 14. ledna 2011 přivodily odstoupení autoritářského tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího, jenž byl v čele země od listopadu 1987.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám