Hlavní obsah

Džihádista John je mrtvý, potvrdil Islámský stát

Britský radikál Mohammed Emwazi přezdívaný médii džihádista John zahynul při jednom z leteckých úderů v Sýrii, potvrdila organizace Islámský stát. Zprávu o jeho smrti přinesla už loni v listopadu americká armáda, která uvedla, že si je „poměrně jistá”, že teroristu při náletu zabila. Tyto informace ale nedokázala potvrdit.

Foto: SITE Intel Group, Reuters

Samozvaného popravčího Islámského státu média identifikovala jako Londýňana kuvajtského původu Mohammeda Emwaziho.

Článek

Britský ministr zahraničí Philip Hammond již v listopadu vyjádřil přesvědčení, že byl útok úspěšný. S jistotou to ale rovněž nemohl potvrdit. Podobně se vyjádřil i britský premiér David Cameron. Británie prý s USA těsně spolupracovala při sledování Emwaziho. [celá zpráva]

Mohammed Emwazi měl jako člen Islámského státu od roku 2014 patrně na svědomí některé vraždy západních rukojmích. Pochází z rodiny, která žije střídavě v Británii a v Kuvajtu, a stál zřejmě za vraždami amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a také britského humanitárního pracovníka Alana Henninga.

Objevil se na videích natočených s těmito rukojmími IS před jejich zabitím. Ačkoli byl vždy až na oči pečlivě zamaskován, identifikován byl loni v únoru.

Emwazi vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Podle amerických zdrojů se radikalizoval v roce 2009, kdy odjel na safari do Tanzanie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám