Hlavní obsah

Ruský nálet zabil ve škole desítky dětí, hlásí syrská opozice

Damašek

Rusové při pondělním náletu na cíle ve městě Indžara na severozápadě Sýrie zasáhli školu a zabili v ní tři desítky dětí. Tvrdí to koordinátor vyjednávání za syrskou opozici Rijád Hidžáb. O zásahu školy před ním informovala i exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna. Moskva se zatím k nařčení nevyjádřila.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-25 v Sýrii

Článek

„Rádi bychom vyjednávali, ale abychom tak mohli činit, museli bychom k tomu mít odpovídající podmínky. Nemůžeme vyjednávat s (Asadovým) režimem, když zahraniční síly bombardují syrský lid,“ řekl Hidžáb francouzskému prezidentovi Francoisi Hollandovi.

Hollande se podle agentury Reuters v reakci na to nechal slyšet, že Asadův režim nemůže zůstat u moci a v rámci hledání mírového řešení je tedy třeba vyjednat podmínky jeho odchodu.

Koordinátor vyjednávání syrské opozice, který před svým přeběhnutím k opozici v roce 2012 krátce působil jako premiér vlády režimu prezidenta Bašára Asada, nazval pondělní incident masakrem.

Kromě pětatřiceti zabitých dětí hovořil Hidžáb i o desítkách zraněných. SOHR ve své zprávě zmiňuje 12 mrtvých dětí.

Rusové už podnikli 311 náletů

Rusové bombardují cíle v Sýrii od září loňského roku. Vysvětlují to tím, že na žádost Damašku pomáhají Asadově režimu - svému nejvěrnějšímu spojenci na Blízkém východě - v boji proti Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám.

Na konci minulého roku se vrchní velitel ruského letectva Viktor Bondarev v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 24 dušoval, že letci Ruské federace během náletů nezasáhli jediný civilní cíl. [celá zpráva]

V pondělí Rusko oznámilo, že jeho letectvo od počátku roku podniklo 311 bojových misí, jejichž cílem bylo 1097 teroristických pozic. Západ nicméně Moskvu viní z toho, že útočí i na pozice prodemokratické opozice.

Jednání v Ženevě

Zástupci Asadova režimu a syrské opozice by se měli setkat a pokusit vyjednávat 25. ledna v Ženevě.

Ještě před tím by se měl informace o útoku na syrskou školu pokusit nestraně ověřit Dětský fond Spojených národů (UNICEF).

Cílem rozhovorů v Ženevě je dohodnout příměří a podepsat úmluvu o přechodné vládě, která Sýrii povede do voleb. Ty by se měly konat za rok a půl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám