Hlavní obsah

Do hladovějící syrské Madáji dorazil konvoj s humanitární pomocí

Novinky, jem
Damašek
Aktualizováno

Do obléhaného syrského města Madájá, kde už měsíce trpí hlady až třicet tisíc civilistů, dorazil konvoj s humanitární pomocí. Situace ve městě, jež na začátku června odřízla od světa armáda syrského prezidenta Bašára Asada, je tak hrozivá, že obyvatelé byli nuceni sníst kočky a dokonce i listí ze stromů.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Kolona Červeného kříže míří do Madáji

Článek

Hladomor vyhnal cenu rýže na místním trhu až na v přepočtu 6200 korun za kilogram. [celá zpráva]

„Situace je opravdu hrozivá. Na 250 lidí trpí akutní podvýživou, deset z nich potřebuje okamžitou evakuaci nebo zemřou,“ řekl BBC před příjezdem konvoje Brice de la Vigne z organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Od prosince už 28 mrtvých

Podle informací MSF zemřelo v Madáji hlady jen během neděle pět lidí. Britská stanice BBC doplnila, že od 1. prosince loňského roku ve městě zemřelo hlady už osmadvacet lidí.

Madájá se nachází asi pětadvacet kilometrů severozápadně od syrské metropole a 11 kilometrů od hranic s Libanonem.

Pomoc míří i do šíitských vesnic

Od července, kdy obléhání začalo, byla do města vpuštěna jediná kolona s pomocí, ta už je ale dávno pryč. Damašek souhlasil s tím, že pustí další zásoby až poté, co západní média zveřejnila snímky těžce podvyživených dětí a ostatků obětí hladomoru.

Humanitární pomoc vyrazila také do dvou šiítských vesnic Fua a Kefrája, které obléhají rebelové a obklíčili v nich okolo 20 tisíc lidí, napsala BBC. Právě msta za jejich obklíčení je předmětem pomsty syrských sil na civilních obyvatelích sunnitského města Madájá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám