Hlavní obsah

Americká armáda zveřejnila záběry provokativní íránské palby v Hormuzském průlivu

Americké námořnictvo zveřejnilo videozáznam, na němž mají být íránské revoluční gardy odpalující neřízené střely v Hormuzském průlivu, kde se pohybují válečné i obchodní lodě.

Foto: U.S. Navy, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: USA zveřejnily video údajné provokativní íránské palby

Článek

Námořnictvo podle agentury Reuters uvedlo, že video publikovalo na žádost dle zákona o svobodě informací, zveřejnění ale také přichází v době, kdy americký spojenec Saúdská Arábie přerušil vztahy s Teheránem. Stalo se tak po útocích na saúdskoarabské diplomatické mise v Íránu v odvetě za popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii.

Představitelé armády Spojených států koncem prosince uvedli, že íránské revoluční gardy v těsné blízkosti americké letadlové lodě Harry Truman odpálily několik raket. Teherán 31. prosince toto obvinění odmítl a americkou zprávu přirovnal k psychologické válce.

Nic jsme neodpalovali, tvrdí Írán

"Gardistické námořní síly v uplynulém týdnu a v době, o níž Američané mluví, neprováděly v Hormuzském průlivu žádné cvičení, ve kterém by odpalovaly rakety," oznámily na svém webu revoluční gardy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hormuzský průliv

Podle amerických armádních představitelů byly ve skupině hladinových plavidel vedle letadlové lodi Spojených států ještě například francouzská fregata či americký torpédoborec Bulkeley.

Jednalo se o lodě, které jsou součástí koalice vedené Spojenými státy a podílejí se na náletech na cíle Islámského státu v Iráku a Sýrii, uvedlo velení americké armády.

 Varování před palbou, která se podle amerického námořnictva odehrála na "mezinárodně uznávané námořní cestě", bylo údajně vydáno jen 23 minut před odpalem.

Spor svědčí o pokračujícím napětí mezi Washingtonem a Teheránem navzdory loňskému podpisu mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného zbrojního programu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám