Hlavní obsah

Kaddáfí před svým pádem varoval před nárůstem islamismu

Tripolis

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí varoval v únoru 2011 v telefonických rozhovorech s někdejším britským premiérem Tonym Blairem před nárůstem radikálního islamismu. Vyplývá to z přepisu telefonických rozhovorů, které ve čtvrtek zveřejnil zahraniční výbor britského parlamentu.

Článek

"Přepisy poskytují nové informace o soukromých názorech plukovníka Kaddáfího v době, kdy se jeho diktatura začala hroutit," uvedl k přepisům předseda zahraničního výboru Crispin Blunt.

Zmizte do bezpečí

Tony Blair, který tehdy už nezastával post předsedy vlády, Kaddáfího vyzval, aby se kvůli lidovému povstání na východě země vzdal moci a odešel z Libye do bezpečí. [celá zpráva]

Přepisy dvou rozhovorů, které se odehrály 25. února 2011, poskytl výboru sám bývalý předseda britské vlády Blair v rámci vyšetřování účasti Spojeného království na vojenské intervenci NATO v Libyi z března 2011.

Výbor se podle Blunta bude nyní zabývat tím, zda "Kaddáfího prorocká varování před vzestupem radikálních militantních skupin po pádu režimu byla mylně ignorována".

Západní politici riziko podcenili

Zatím to podle něj vypadá tak, že západní politici si na rozdíl od Kaddáfího plně neuvědomovali rizika vyplývající z intervence do Libye - pro libyjský lid i západní zájmy.

Blair loni v prosinci uvedl, že se domnívá, že by situace v Libyi byla nyní "ještě horší", pokud by Kaddáfí zůstal u moci.

"Pokud existuje způsob, jak odejít, měl by to udělat teď. Je třeba, aby ukázal, že přijímá změnu a odchází na odpočinek, aby změna proběhla bez násilí," řekl Blair v rozhovoru s Kaddáfím, přičemž o libyjském vůdci hovořil záměrně ve třetí osobě.

"Máte-li bezpečné místo, kam jít, měl byste tam odejít, protože tohle neskončí bez násilí," dodal už adresně.

Nemám, co bych opustil

"Nemám moc ani mandát, nejsem prezident, nemám post, který bych mohl opustit," reagoval libyjský vůdce. "Nechte nás být, nemáme žádný problém," řekl nakonec Kaddáfí, kterého zabila skupina povstalců v říjnu téhož roku.

Povstání proti Kaddáfímu vypuklo v Libyi v polovině února 2011 a z Benghází se postupně šířilo po celé východní části země. V polovině března schválila Rada bezpečnosti OSN rezoluci o nezbytných krocích k ochraně civilistů, včetně vytvoření bezletové zóny nad Libyí.

Související témata

Díky ní začali povstalci vytlačení předtím vládními vojsky znovu postupovat na západ a v srpnu nakonec obsadili většinu metropole Tripolisu. V říjnu zajali rebelové Kaddáfího v Syrtě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám