Hlavní obsah

Vládní síly navzdory příměří dobyly dvě města v Jemenu, šíité vypálili scudy

Saná

Navzdory příměří vyhlášenému v úterý pokračují v Jemenu tvrdé boje. Vládní síly podporované arabskou koalicí vedenou Saúdy dobyly v pátek hlavní město provincie Džauf Hazm, uvedla BBC. Už ve čtvrtek ovládly město Harad u hranic se Saúdskou Arábií. Podle Rijádu vzbouřené jemenské šíitské milice vypálily na Saúdskou Arábii dvě balistické rakety scud.

Foto: Reuters

Jemenští vojáci loajální vládě

Článek

Dobytí města Džauf Hazm potvrdily BBC vojenské zdroje i místní kmeny.

Jednu z raket vypálených z Jemenu šíitskými Húsíi sestřelila saúdskoarabská raketa, druhá dopadla do pouště. Rijád neuvedl, zda způsobila nějaké škody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šíitští Húsíové obvinili Saúdské Araby a jimi podporovanou jemenskou vládu z porušování domluveného příměří.

To mělo trvat týden, během kterého probíhají mírová jednání ve Švýcarsku. Kvůli bojům hrozí, že jednání zkrachují. Měla ukončit dlouhý konflikt, do kterého se zapojila v březnu arabská koalice vedená Rijádem poté, co Húsíové ovládli většinu velkých měst a legitimní vláda musela odejít do exilu. Konflikt si vyžádal nejméně 5800 obětí, polovinu z nich tvoří civilisté.

Čtyři pětiny obyvatel jednadvacetimiliónového Jemenu se nyní neobejdou bez mezinárodní humanitární pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám