Hlavní obsah

Asad: Mír v Sýrii nastane, až skončí zahraniční podpora teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mír v Sýrii nastane teprve poté, až některé západní země a blízkovýchodní státy přestanou podporovat terorismus. V rozhovoru pro Českou televizi to prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Jako teroristy Asad označuje i umírněné skupiny podporované Západem.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Mír v Sýrii nastane teprve tehdy, až Francie, Velká Británie, Saúdská Arábie, Katar a některé další státy přestanou podporovat teroristy,” řekl Asad.

Na adresu Francie a dalších západních zemí uvedl, že by měly skončit s podporou států, jako je Saúdská Arábie, která pak dodává zbraně povstaleckým skupinám v Sýrii.

Asad v té souvislosti prohlásil, že se Paříž nepoučila z atentátu na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

„Pokud se chtěli poučit z toho, co se nedávno stalo v Paříži, proč se nepoučili z Charlie Hebdo? Stejný princip a stejný koncept. Tehdy jsme říkali, že to je jenom vrcholek ledovce. To, co je pod vodou, je mnohem větší. Nepoučili se. To za prvé. Za druhé – nemůžete bojovat s terorismem, zatímco podporujete teroristy přímo dodávkami zbraní a spojenectvím s největšími podporovateli terorismu ve světě, což je Saudská Arábie,” řekl Asad.

Jakmile skončí toto spojenectví některých západních a blízkovýchodních zemí, boje v Sýrii podle Asada ustanou.

„Hned, druhý den poté, co se tak stane, bude situace lepší a za pár měsíců bude mír v celé Sýrii. Věřte mi,“ uvedl syrský prezident.

„Nemůžeme mluvit o umírněné opozici, když drží zbraně, to není opozice, to je terorismus,” prohlásil syrský prezident. Nepadla ovšem zmínka o tom, že to byl v předvečer války Asadův režim, který brutální silou potlačil protivládní protesty a roztočil spirálu násilí, které dodnes eskaluje. Asad k tématu poznamenal, že politická hnutí musí mít podporu společnosti, a tu rebelové podle něj nemají.

Vzápětí však dodal, že je přesvědčen o tom, že jeho armáda povstalce a bojovníky Islámského státu porazí i v případě, že koalice států bojujících v Sýrii svůj postoj nezmění.

„Jestli nepřestanou. Jestli budou klást další překážky, my i tak nakonec zvítězíme. Ale kdy to bude, na to je těžké odpovědět,” doplnil syrský prezident.

Věří ve vítězství

Na dotaz, zda skutečně věří, že je ještě v silách jeho vojáků válku vyhrát, odpověděl, že samozřejmě. „Kdybychom neměli naději, nikdy bychom jako Syřané v této válce nebojovali,“ dodal.

Za syrským prezidentem stojí Rusko, které trvá na tom, že Damašek bojuje s teroristy. Podle Západu ale Asadova armáda bojuje i s prodemokratickou opozicí.

Od vypuknutí občanské války v Sýrii v roce 2011 si už konflikt vyžádal 250 tisíc lidských životů a připravil o střechu nad hlavou 11 miliónů lidí, což je takřka polovina syrské populace.

Politické reformy nicméně podle Asada mohou nastat, ale teprve poté, co jeho vláda začne vítězit nad terorismem.

Ocenil postoj ČR

Bašár Asad v rozhovoru pro ČT vyzdvihl vojenskou pomoc Ruska a odsoudil americkou intervenci. „Zatímco Rusko podporuje mezinárodní právo a stabilitu v regionu, Spojeným státům jde o světovou nadvládu, neakceptují zemi, která jim říká ne,“ tvrdí.

Syrská armáda je podle Asada stále nejvýznamnější silou bojující s terorismem. „Ze vzduchu teroristy neporazíte,“ podotkl a dodal, že Evropanům v boji s terorismem chybí koncepce.

„Představitele západních evropských zemí nikdo nebere vážně, nemají koncept a jsou mělcí, řekl na adresu lídrů Evropské unie. „Existuje jediný pán a tím pánem jsou Spojené státy,“ dodal syrský prezident. Ocenil nicméně postoj Česka.

„Česko zůstalo navzdory tlaku evropských zemí a Spojených států nezávislé a tím si v Sýrii vybudovalo respekt,“ řekl ČT

„Bojuji za lid a sekularismus”

Na dotaz, jak jako lékař snáší, že je jako nejvyšší velitel ozbrojených sil odpovědný za nejkrvavější válku současnosti, syrský prezident odpověděl, že brání Sýrii a její lid.

„Každá válka je špatná, a i když bojujete za správnou věc, umírají nevinní lidé. Tak to bylo v každé válce historie,“ řekl Asad.

„Kdybych teď odešel, budu zrádce... dodal s tím, že bojuje za zachování sekularismu v syrské společnosti, která se stala „tavícím kotlem” kultur a náboženství.

Mírová dohoda v Praze?

V pondělí zveřejněné části rozhovoru pro Českou televizi syrský prezident řekl, že si umí představit, že by byla případná mírová dohoda podepsána v Praze, nikoli ve Vídni a Ženevě, kde se konají mírové rozhovory. [celá zpráva]

„Samozřejmě, když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nechtějí mírovou konferenci ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, ne mír. Když se zmiňujete o Praze, to by bylo všeobecně přijato kvůli vyváženému postoji vaší země.”

O této možnosti hovořil už v září český prezident Miloš Zeman.

Prezident v září v New Yorku prohlásil, že by se nebránil umožnit podpis deklarace o příměří v Česku, pokud by byla dohoda uzavřena s představiteli demokratické opozice, a ne s teroristickými organizacemi, které v Sýrii také bojují.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad si umí představit podpis dohody v Praze

Syrský prezident Bašár Asad si umí představit podpis dohody o syrském příměří v Praze. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. O této možnosti hovořil už v září...

Výběr článků

Načítám