Hlavní obsah

Občas v Sýrii zasáhneme, přiznal izraelský premiér

Tel Aviv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu veřejně připustil, že Izrael „čas od času” operuje na území Sýrie. Uvedl to na konferenci v severoizraelském přístavním městě Akko. Izraelské bezpečnostní složky prý v sousední zemi zmítané téměř pětiletou válkou operují kvůli tomu, aby zabránily proniknutí násilí na území židovského státu.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Izraleský voják u kibucu Ejn Hašlona. Archivní snímek

Článek

"Čas od času působíme v Sýrii, abychom zabránili tomu, že se tamní situace změní v další frontu proti nám. Samozřejmě rovněž jednáme, abychom zabránili přesunu smrtících zbraní ze Sýrie do Libanonu," citoval Netanjahua izraelský list The Times of Israel.

Izrael rovněž věnuje zvláštní pozornost tomu, aby předešel možným incidentům se spojeneckými silami pod vedením USA či ruskými vojenskými jednotkami, které operují v Sýrii, dodal premiér.

V souvislosti s válkou v Sýrii panuje v Izraeli větší napětí zejména na Golanských výšinách, jejichž větší část Izrael obsadil po sedmidenní válce v roce 1967 a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo.

Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Izrael má obavy jak z islamistů, kteří bojují proti vládním silám prezidenta Bašára Asada, tak ze sílících libanonských milicí Hizballáh podporovaných Íránem, které jsou Asadovými spojenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám