Hlavní obsah

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí. Informovala o tom agentura AP. Podle Erdogana by bylo lepší, kdyby k incidentu vůbec nedošlo.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Přejeme si, aby se to bývalo nestalo, ale stalo se to. Doufám, že se něco podobného nebude opakovat,” pronesl Erdogan v projevu ke svým stoupencům, během kterého předtím kritizoval ruské vojenské aktivity v Sýrii. Ankara i Moskva by nyní podle něj měly k celé záležitosti přistupovat pozitivněji.

Ani tato slova však nelze považovat za omluvu, kterou Ankara opakovaně odmítla. Turecko letoun sestřelilo, protože narušilo turecký vzdušní prostor, podle standardů, které se v takovýchto případech uplatňují automaticky. Ruský pilot nereagoval na varování radarové obsluhy.

Piloti tureckých strojů F-16 se ale nepokusili dát najevo ruské posádce, že je nad Tureckem, a rovnou zaútočili.

Ovšem už v pátek Erdogan uvedl, že kdyby se vědělo, že jde o ruské letadlo, postupovalo by se možná jinak. [celá zpráva]

Turecko vyzývá k umírnění postojů

Turecký prezident také v pátek vyzval Rusko, aby nepřehánělo odvetné akce: „Velmi doporučujeme Rusku, aby si nezahrávalo s ohněm. Skutečně klademe velký důraz na naše vztahy s Ruskem. Nechceme, aby byly jakkoli poškozeny.“

Současně ale zkritizoval Putina. Slova, že se uplatňují dvojí standardy při přístupu k teroristům, obrátil proti němu. Uvedl, že Rusko podporuje syrský režim Bašára Asada, který zavraždil 380 000 lidí během války. Útočit na umírněnou opozici pod pláštíkem likvidace Islámského státu je podle Erdoagana také zahrávání si s ohněm.

Erdogan dal najevo zájem se s Putinem sejít na summitu o změnách klimatu: „Chtěl bych se s ním sejít tváří v tvář v pondělí.“

Podle Moskvy je Turecko v izolaci

"Je to jednoznačné, mnohé evropské metropole se skutečně distancují od jakékoli solidarity s Tureckem," konstatoval v sobotu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, aniž by kterýkoli stát jmenoval. "Teď je skutečně důležité, aby všichni, kdo mohou, využili svůj vliv a zaručili, že jednání turecké strany bude předvídatelné. Ruská letadla nelze sestřelovat," dodal.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva však obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Obě země od té doby podnikly řadu opatření.

Rusko už v průběhu týdne omezilo cesty svých občanů to Turecka či zkomplikovalo cestu tureckým kamiónům. Ankara v sobotu doporučila svým občanům, aby necestovali do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám