Hlavní obsah

Omluva od nás? Rusové by se měli omluvit nám, řekl turecký prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Sestřelení ruského bombardéru tureckým letectvem proběhlo podle armádních pravidel, řekl ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko se tak podle něj nemá za co omlouvat, omluvit by se prý měla spíš Moskva.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Jsem toho názoru, že nejsme stranou, která se musí omluvit. Omluvit by se měli spíš ti, kdo narušili náš vzdušný prostor. Naši piloti a ozbrojené síly jednoduše splnili svou práci, k níž patří reagovat na proniknutí do našeho vzdušného prostoru. O tom to celé je,“ cituje Erdogana CNN.

Sestřelení ruského suchoje bylo podle Erdogana „automatickou reakcí“ letectva na narušení tureckého vzdušného prostoru podle platných armádních pravidel.

Podle Erdogana to neznamená nic víc a debaty o tom, že incident ohrozí spolupráci Turecka s Ruskem, proto považuje za bezpředmětné. Turecký prezident v narážce na prohlášení ruských politiků včetně prezidenta Vladimira Putina uvedl, že jsou  ”emotivní“ a ”nehodí se pro politiky“.

Pravidla nasazení turecké armády podle Erdogana nesouvisí ani s neshodami Ankary a Ruska ohledně postupu v Sýrii. Turecko bude podle něj nadále podporovat umírněnou syrskou opozici i turkmenské válečníky bojující proti silám syrského prezidenta Bašára Asada.

Sestřelený ruský bombardér dopadl na území v Sýrii, kde operují turkmenští bojovníci. Podle Ruska byl stroj Su-24 sestřelen v syrském prostoru a Turecko nepodalo uspokojivé vysvětlení proč.

Pilot incident nepřežil, protože ho při seskoku zastřelili syrští povstalci. Navigátor, který přežil a zachránila ho zvláštní jednotka, vypověděl, že turecká stíhačka je před útokem nevarovala. Turecká armáda se ale hájí, že ruské letadlo opakovaně upozorňovala, aby změnilo kurz.

Turecko nespolupracuje s IS

V projevu k místním představitelům v Ankaře také Erdogan zopakoval, že Turecko nenakupuje ropu od radikálního hnutí Islámský stát (IS). Turecko se podle něj naopak snaží zastavit pašování ropy přes syrsko-tureckou hranici.

"Ti, kteří nás obviňují, že nakupujeme ropu u Daíš (arabská zkratka pro IS), musí svá tvrzení dokázat. Pokud ne, jsou to pomlouvači," řekl turecký prezident, aniž by zmínil, že toto obvinění použila i Moskva. Turecko je podle něj také jedinou zemí, která s IS "bojuje upřímně", a podíl Turecka na tomto boji je podle Erdogana "nepopiratelný".

Odvetná ruská opatření rozladila Turecko 

Erdogan dodal, že je "smutný" z odvetných opatření Ruska zahrnujících zesílení kontroly zemědělských výrobků a pozastavení společných ekonomických projektů, které nesouvisely přímo s incidentem. "Jsme strategičtí partneři," zdůraznil turecký prezident.

Ruský prezident Putin už dříve uvedl, že incident bude mít pro Turecko vážné důsledky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám