Hlavní obsah

Chci se vrátit a pomstít velitele, říká navigátor ze sestřeleného ruského bombardéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navigátor a zbraňový operátor sestřeleného ruského bombardéru Su-24 Konstantin Murachtin se chce rychle vrátit do služby, aby mohl odčinit smrt svého velitele Olega Peškova, kterého během seskoku zabili syrští povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Zabitý ruský pilot Oleg Peškov

Článek

„Nemohu se dočkat, až se vrátím. Musím splatit dluh veliteli,“ řekl ve středu Murachtin ruské televizi a zopakoval, že „jim chce oplatit“ Peškovovu smrt.

Oba ruští piloti se sice po zásahu tureckou střelou katapultovali, ale přistání v Sýrii přežil jen jeden z nich. Zatímco Peškova ještě ve vzduchu zastřelili povstalci z 10. brigády 1. pobřežní divize Syrské svobodné armády, kteří jsou také součástí širší koalice Džaíš al-Fatah, kde jsou ale i radikální skupiny včetně Fronty an-Nusra, Murachtin přežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky letěly při náletech na severní Sýrii ve formaciVideo: Reuters

Televizi řekl, že se na území povstalců několik hodin skrýval v lesním porostu, odkud ho vysvobodila 18členná speciální jednotka složená z Rusů, Syřanů, ale i šesti bojovníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Murachtin (obrácen zády) hovoří s novináři.

Zabili i pilota vrtulníku

Během 12hodinové operace byl zabit ruský příslušník Alexandr Pozynič. Podle serveru Daily Mail se to zřejmě stalo během pátrání po posádce sestřeleného suchoje. Svobodná syrská armáda zveřejnila video, na němž jeden z jejích bojovníků protitankovou střelou zničil ruský vrtulník krátce po jeho přistání. Povstalci ale tvrdí, že pilot předtím helikoptéru opustil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je mrtvý, křičí nad tělem sestřeleného pilota syrští rebelovéVideo: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil, že Murachtinovi i všem ostatním účastníkům včetně příslušníků záchranné mise bude uděleno ruské státní vyznamenání. Dvaapadesátiletému otci dvou dětí Peškovovi bude posmrtně udělena medaile Hrdiny Ruska.

Starosta Lipecku, kde Peškovova rodina žije, slíbil, že město rodině pomůže se zaplacením hypotéky na byt, který si nedávno koupila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám