Hlavní obsah

Syrští povstalci zničili ruský vrtulník pátrající po pilotech Su-24

Londýn
Aktualizováno

Syrští povstalci zničili ruský vrtulník, který pátral po pilotech ruského vojenského letounu sestřeleného v úterý Tureckem. Oznámila to syrská exilová organizace SOHR. Helikoptéru prý zasáhli rebelové raketou krátce poté, co ji přinutili jinou střelou k nouzovému přistání. Zemřel údajně jeden ruský voják.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky pátrají po sestřeleném Su-24Video: Reuters

 
Článek

Moskva do pátrací akce po pilotech sestřeleného stíhacího bombardéru Su-24 poslala dva vrtulníky Mi-8.

Jeden stroj povstalci nejprve střelou poškodili, a donutili tak pilota nouzově přistát v provincii Latakíja, v oblasti kontrolované syrskou armádou.

"Během operace byl jeden z vrtulníků poškozen palbou ze střelných zbraní a musel nouzově přistát na neutrálním území. Jeden námořní pěšák zahynul," řekl generálporučík Sergej Rudskoj. Zbytek posádky je v bezpečí. Sestřelenou helikoptéru povstalci zničili minometnou palbou.

SOHR nejprve v úterý odpoledne uvedla, že se nejméně desetičlenné posádce podařilo po dosednutí na zem uniknout. Večer pak ruský generální štáb informoval, že jeden ruský námořní pěšák zemřel.

K útoku se přihlásila 1. pobřežní divize, která je součástí Svobodné syrské armády. Její 10. brigáda střílela i na ruské piloty sestřeleného bombardéru, kteří se katapultovali, a nejméně jednoho zasáhla. [celá zpráva]

Objevily se informace, že vrtulník povstalci zasáhli protitankovou střelou. Není sice jasné, jakým přesně typem, v nedávné době ale rebelové z umírněných syrských skupin dostali od USA protitankové střely TOW.

Od nasazení ruských letadel je vzbouřenci začali užívat při pozemních bojích mimořádně často.

Reklama

Výběr článků

Načítám