Hlavní obsah

Další dva Palestinci v Izraeli útočili nožem, byli zastřeleni

Izrael

Dva mladí Palestinci byli v neděli zabiti, když se pokusili zaútočit na Izraelce. O incidentech, které jsou nejnovějšími projevy další eskalace násilí, jež si od začátku října vyžádala už na stovku mrtvých, informovala izraelská média. Palestinský list Al-Kuds je označil za „popravy” obou Palestinců.

Foto: Abed Omar Qusini, Reuters

Izraelský voják na místě útoku, kde mladá Palestinka zaútočila na Izraelce.

Článek

První incident se stal nedaleko města Nábulus na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu. Šestnáctiletá Palestinka se tam ráno pokusila napadnout kolemjdoucího Izraelce nožem. Zabránil jí v tom izraelský osadník, který si jí všiml a najel do ní autem; nato zastřelili útočnici izraelští vojáci.

Krátce poté vystoupil východně od Jeruzaléma z taxi Palestinec a nožem napadl izraelské chodce a jednoho z nich lehce zranil. Útočníka zastřelil civilista, který byl na místě přítomen.

Spor kvůli posvátným místům

V sobotu večer zranil Palestinec z Hebronu v izraelském městě Kirjat Gat čtyři lidi, které také napadl nožem. Mezi zraněnými je i třináctiletá dívka. Policie po několikahodinovém pátrání útočníka zadržela.

Vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci se rozhořela koncem září kvůli posvátným místům na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Nacházejí se tam dvě významné mešity, ale v minulosti tam býval i židovský chrám. V posledních měsících na místo začali chodit Židé ve větším počtu než v minulosti a Palestinci se obávají, že vláda Židům povolí se na hoře modlit, což dosud nesměli. Izraelská vláda však popírá, že má v úmyslu dosavadní režim změnit.

Od začátku října bylo zabito při palestinských útocích 16 Izraelců, jeden americký turista a jeden Eritrejec. O život přišlo přes 90 Palestinců, většinou útočníků, kteří byli při incidentech zastřeleni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám