Hlavní obsah

Ruské letadlo jsme sundali výbušninou v plechovce od limonády, chlubí se Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský airbus nad Sinají s 224 lidmi na palubě poslala před pár týdny k zemi podomácku vyrobená výbušnina v plechovce od limonády Schweppes. V novém vydání svého magazínu Dabiq vydávaného na internetu se tím chlubí extremisté z Islámského státu (IS). Ukázali i fotografii výbušného zařízení.

Fotografie plechovky s limonádou publikovaná v měsíčníku Dabiq Islámského státu

Článek

Útok byl podle autorů pomstou za vstup Ruska do války v Sýrii. „Bylo to neuvážené a arogantní rozhodnutí,“ uvedl IS a dodal: „Poté, co jsme našli způsob, jak obejít bezpečnostní kontrolu na mezinárodním letišti v Šarm aš-Šajchu, jsme se rozhodli vyhodit do vzduchu letadlo patřící zemi západní koalice vedené USA. Cíl jsme pak změnili na letadlo Ruska. Na palubu byla propašována bomba, která jen měsíc po neuváženém ruském rozhodnutí zabila 219 ruských a 5 dalších křižáků“.

Text doplňují fotografie vraku letadla v egyptské poušti a pasů některých ruských pasažérů. Hned vedle je snímek plechovky od limonády s roznětkou. Údajně má jít o zařízení, které poslalo ruský airbus k zemi.

Jenom teror

Islámský stát v publikaci vyhrožuje odplatou každému, kdo se mu postaví na odpor. Aktuální vydání má na první stránce fotografii z Paříže, kde v pátek teroristé pozabíjeli 129 lidí. Fotografii doplňuje nápis: Jenom teror.

Extremisté se k útokům přihlásili už dříve. V magazínu se vychloubají, že pozabíjeli stovky lidí a dodávají, že Islámský stát bude dál “bezvěrcům“ na jejich nálety v muslimských zemích odpovídat “palbou a krveprolitím“.

Rukojmí zavraždili

Radikálové současně oznámili zavraždění dvou rukojmích z Norska a Číny. Fotografie jejich mrtvých těl také zveřejnili. Hnutí neuvedlo, kde byli 48letý Ole Johan Grimsgaard-Ofstad z Osla a o dva roky starší Fan Ťing-chuej pocházející z Pekingu zajati. Nápis u fotografií pouze sděluje, že byli „popraveni poté, co je jejich bezvěrecké země a organizace ponechaly svému osudu“. Může to být narážka na nezaplacené výkupné.

Čínská vláda se k případu zatím nevyjádřila, norská premiérka Erna Solbergová uvedla, že se snaží informaci ověřit, je ale pravděpodobná.

Ze snímků se zdá, že muži byli zblízka zastřeleni.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Islámský stát už v minulosti demonstrativně před kamerou povraždil několik rukojmí z USA, Velké Británie či Japonska. Sadistického vraha přezdívaného Džihádista John údajně minulý týden zabili Američané. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám